Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 05, 2013

Pizza Margarita

Sastojci:
Za tijesto:
-3 solje brašna
-1/2 suhog kvasca
-1/2 šolje mlake vode
-1 kašičica soli
Za nadjev:
-3 svježa i vrlo zrela paradajza
-1 lopta svježeg mozzarella sira
-maslinovo ulje
-malo soli
-svjež bosiljak (jedna vezica)
Priprema:
Od pripremljenih sastojaka umjesimo tijsto srednje mekoće, uvijemo ga u plastičnu foliju i ostavimo da odstoji u frižideru nekoliko sati, a može i preko cijele noći. Prije upotrebe tijesto još jednom lagano premijesimo na stolu (pri tom ruke i sto trebamo posuti brašnom da se ne bi ljepilo). Potom napravimo lopticu, malo je uvaljamou brašno i razvućemo oklagijom. Tijesto odmah položimo u podmazan pleh.
Da bi se paradajz lakše oljuštio stavimo ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrijemo vodu i njome prelijmo paradajz. Sačekamo 10-tak minuta, odlijemo vodu, sacekamo još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštimo. Potom ga isjeckamo na sitne komade i propasiramo viljuškom. Ako mislite da bi bilo idealno da ga izmiksate u blenderu, nemojte. Ni kraljica Margarita i njen glavni kuhar nisu imali blender, a tako možete i razbiti sjeme paradajza sto bi pizzi moglo dati malo gorak ukus.
Nakon toga u odgovarajuću posudu nalijemo malo maslinovog ulja, dodamo paradajz, posolimo i prodinstamo dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazažemo pizzu, a onda položimo kriške mozzarela sira i pizzu pećemo u jako zagrijanoj rerni (20-25 minuta).
Čim je pizza pečena i još vrela pospemo je svježim listovima bosiljka.
Više »

Pizza 4 Vrste Sira - Pizza Quatro Formaggi

Sastojci:
Za tijesto:
-300 g brašna
-180 ml mlake vode
-1/2 kesice suhog kvasca
-1 kašićica šećera
-1 kašićica soli
-3 kašike maslinovog ulja
Za fil:
-mozzarela
-parmezan
-gauda
-gorgonzola
-vlasac
-timjan
-bosiljak
-origano
-umak od paradajza
Priprema:
Umjesimo mekano tijesto od navedenih sastojaka, i ostavimo da odstoji (oko 2-3 sata). Nakon toga napravimo loptu od tijesta koju oklagijom istanjimo, potom zagrijemo rernu na 250 C.
Tijesto namažemo umakom od paradajza, sireve izribamo ili isitnimo na kockice, dodamo začine (ukoliko i koje želimo) i sve poslažemo po tijestu, a onda stavimo da se peče 10-15 minuta dok tijesto ne bude gotovo.

Više »

Srdele s krompirom

Sastojci:
-40 dag srdela
-75 dag krompira
-2 režnja bijelog luka
-1/2 dl bijelog vina
-prstohvat  ruzmarina
-2 grančice peršunovog lista
-maslinovo ulje
-biber
-sol
Priprema: 
Krompir skuhamo u ljusci, zatim ga ogulimo i narežemo na kolute. Srdele očistimo, prorežemo i otvorimo da budu ravne kao odresci. Unutrašnju stranu im natrljamo bijelim lukom i posolimo.
Zatim u odgovarajuću nauljenu posudu slažemo krompir u redove. Svaki red posolimo, pobiberimo, pospemo ruzmarinom i poprskamo uljem. Srdele poslažemo odozgo po krompiru, vanjskom stranom prema gore.
Prelijemo mješavinom ulja, vina i vode, ali tek toliko da složenac bude vlažan. Stavimo u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pećemo oko 20 minuta.
Prije posluživanja jelo pospemo nasjeckanim peršunovim listom. Poslužimo s paradjzima, koje smo ogulili, narezali na 1 cm debele kolutove i posuli naribanim parmezanom.
Više »