Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, lipnja 15, 2014

Najbolje Pekarske Kifle

Sastojci:
1 kg bijelog brašna
100 gr maslaca ili margarina
2 kašikice soli
2 kašikice šećera
25 g germe svježe
4 dcl vode
1 kašika velika sirćeta razblaženog
1 dcl mljeka
Priprema:

U plastičnu zdjelu staviti brašno, so, maslac. U jednoj šerpici zagrijati mlijeko da bude mlako i u njega izdrobiti germu sa šećerom. Kada se germa istopila staviti u brašno i sve zamjesiti sa toplom vodom u koju se stavi kašika sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdijele.
Tijesto pokriti i staviti da stoji 50 min. Kada je prošlo 50 min premjesiti tijesto i ostaviti da stoji dodatnih 25 min.
Kada je tijesto premješano i odstojalo dovoljno, radnu površinu nabrašniti i istresti tijesto na nju. Od tijesta napraviti 15 kuglica i ostaviti da kuglice odstoje jos 10-tak min.
Svaku kuglicu razvući oklagijom uspravno i motati kifle tako što se na početku pritišću dlanom a poslije objema rukama rolati prema dole pritišćući tijesto dok se ne dođe do kraja.
Pleh pokriti papirom i staviti kifle i ostaviti da stoje dok ne budu duple velicine (15 min). Svaku kiflu namazati vodom i posuti sa soli i peci u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 12 min.
Rerna mora bit vrela i sasvim je dovoljno 12 min!
Dobiju se divne kifle kao iz pekare.