Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, lipnja 15, 2014

Krompir i Jaja - Brzi i ukusni Ručak

Pečeni krompir, uz odgovarajuće priloge, može biti zaista odlično jelo, uz to su jednostavni i za pripremiti.
Sastojci:
krompir
jaja
malo putera
malo soli
začini po želji
Priprema:
Ispeći krompir, cijeli ili prepolovljeni, 30 tak minuta na 200 stepeni celzijevih u rerni, odvaditi krompir iz sredine dovoljno da se formira stabilna krompir zdjelica za jaja. U kori od krompira nalaze se mnogi vrijedni vitamini i minerali i dobro je sredstvo za detoksikaciju cijelog organizma. Znači, poželjno je da kora ostane.
Nakon pripreme, istresti jedno jaje u jednu polovicu. Krompir se prije toga može premazati puterom, posoliti ili začiniti željenim začinima. Položiti krompir zdjelice sa jajima u tepsiju, na papir za pečenje, i ostaviti da se peče oko 15 minuta na 180 stepeni celzijevih.
Poslužite sa paradajzom ili mladim lukom, možda domaćim kajmakom i sirom. Od krompira iz sredine se može napraviti krompir salata, uz malo limuna.