Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, svibnja 13, 2014

Brzi Zebra Kolač

Sastojci:
1 šolja od 2 dcl
4 kom jaja (sobne temperature)
1 šolja ulja
1 šola mlijeka (sobne temperature)
2 šolje brašna
2 supene kašike kakaa
1 kesica vanilije
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Pripremiti kalup i premazati masnoćom i posuti brašnom, a zatim miksati jaja sa šećerom kao za tortu.
Dodati mlijeko i ulje i nastaviti sa miksanjem.
U posebnoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i vanilijin šećer i postepeno uz lagano miješanje mikserom, dodati ulupanoj smjesi.
Podijeliti masu na dva dijela. U jedan dodati kakao prah (razmutiti ga sa dvije kašike kipuce vode) a drugi ostaviti bijel.
Staviti tri kašike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kašike braon mase, nastaviti naizmjenično dok se ne utroše obje.
Masu nije potrebno razmazivati po kalupu, niti kalup tresti, sama će se širiti!
U zagrijanu rernu (180’) ubaciti kalup i peći oko 40 minuta.
Pečeni kolac posuti šećerom u prahu i rezati potpuno hladno.