Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, travnja 21, 2014

Srdele sa Salatom od Riže

Sastojci:
800 g srdela
2 kašikice Vegete
3 kašike limunovog soka
Za salatu od riže:
250 g riže
150 g kukuruza šećerca
80 g pistacija
80 g kikirikija
200 g paradajta
Za salatni preljev:
3-4 kašikemaslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
so
Priprema:
Srdele očistiti, oprati i posušiti papirnatim ubrusom. Pokapati ih limunovim sokom, a zatim posuti Vegetom Twist riba i ostaviti neka odstoje 30 minuta.
Rižu skuhati, ocijediti i ohladiti. Dodati joj kukuruz šećerac, nasjeckani kikiriki i pistacije te paradajz narezan na kockice. Začiniti maslinovim uljem, jabučnim sirćetom, malo posoliti, dobro izmiješati i staviti u frižider.
U međuvremenu pripremljene srdele staviti na vruć roštilj i peći sa svake strane 3-4 minute. Tokom pečenja srdele premaiti maslinovim uljem.
Tople srdele poslužitiuz salatu od riže.
Osim na roštilju, srdele se mogu pripremiti na ulju u tavi. Prije pečenja ih uvaljati u brašno.