Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, ožujka 26, 2014

Tortilje - Enchiladas Mexicanas (najbolji recept)

Definitivno od svih recepata na netu, najbolji recept za Tortilje, isprobano :)
Sastojci:
-Tortille (4-5 komada)
-2 šoljice (veličine cca 2.5 dcl) glatkog brašna
-1/2 vrećice praška za pecivo
-2 kašićice soli
-2 kašike eulja
-3/4 šoljice toplog mlijeka
Fil: (za 4-5 tortilla)
-500 g pilećeg filea(od prsa)
-1/2svježe crvene paprike
-1/2 svježe zelene paprike
-1 konzerva (400g) crvenog graha
-1 konzerva (400g) kukuruza
-čili u prahu
-so
- biber
-Vegeta   začin za pečenu piletinu
-2 kašike paradjza iz tetrapaka
-250 g sira za naribati (Gouda ili sl.)
-pola glavice zelene salate(kristalke)
-2svježa paradajza
Umak
-pola kiselog vrhnja
-2 kašike kečapa
-2 kašike majoneze
Priprema:
Fil:
Piletinu narezati na trakice ili kockice, začiniti začinom za piletinu i kašikom ulja, ostaviti nekoliko minuta da se sastojci povežu.
Zagrijte duboku tavu, dodati malo ulja i popržiti piletinu.Piletinu pržiti oko 15 min. u pokrivenoj posudi da se zadrže arome, ali i mekoća piletine
Kad je piletina skoro gotova paprike narezati na trakice, te dodati piletini i promiješati.Nakon 3-5 min. dodati ispran i iscijeđen grah i kukuruz.Sve skupa izmiješati i dodati začine, 2 kašike paradjz pirea, čili, Vegetu, biber i so (sve u umjerenim omjerima, osim štose  može staviti više čilija u prahu ako se želi začinjenije. Ostaviti na laganoj vatri da se kuha još cca.2 min. Nakon toga maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno.
Tortille
Od brašna, praška za pecivo, soli, ulja i mlijeka zamijesiti glatko tijesto, ostaviti da miruje otprilike 20-tak min. Nakon toga razdijeliti tijesto u 4-5 manjih kuglica.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljato kuglice na cca 20cm promjera tortille.
Zagrijati teflonsku tavu, otresti tortille od viška brašna, te peći tortille (bez ulja!!!) na tavi cca 1 min. sa svake strane.Tortille su gotove kada im se počnu stvarati crne mrljice i tijesto počne stvrdnjavati.
Tortille stavljati  na tanjir kojeg treba staviti u čistu najlonsku vrećicu.Vrećicu zatvoriti kako bi tortille zadržale mekoću i bile pogodne za oblikovanje.
Umak
Pomiješati sve sastojke.Ako ovi sastojci ne pašu može se koristiti samo vrhnje u koje se doda malo sjeckanog vlasca i peršuna.
Punjenje tortilla
Na sredinu tortille staviti 3-4 kašike mesnog fila, na to staviti 2-3 kašićice umaka, te ribanog sira po želji.
Zarolati tortille u enchiladu, tako da se pazi da ne ispadnu sastojci (enchilada se rola kao palačinka, krajevi ostaju otvoreni).
Na zarolanu enchiladu staviti 2 kašićice umaka i obilno ribanog sira, zapeći cca. 1, 30 min. u mikrovalnoj ili nešto duže u običnoj rernii, tj. dok se sir ne otopi.
Izvaditi iz rerne i dekorisati salatom narezanom na trakice i paradjzom narezanim na kockice.