Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, ožujka 26, 2014

Bosanska Lijena Pita

Sastojci:
Tijesto:
-250 g margarina ili masti
-250 g šećera
-2 kom jaja
-1 šoljica (2 dcl) mlijeka
-800 g brašna
-prašak za pecivo
Fil od jabuka:
 -oko 1,5 kg jabuka
-1 kašika cimeta
Priprema:
Za tijesto:
Mikserom umutiti margarin ili mast sa jajima, dodati šećer i na kraju mlijeko. Umijesiti (mikserom) u sve to brašno s praškom za pecivo. Dobiveno tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati prvi dio i premjestiti ga u podmazan i pobrašnjen pleh. Tijesto prekriti filom od jabuka, još malo posuti cimetom i prekriti drugom polovicom tijesta. Malo odozgo pritisnuti rukama da se ne bi odvajalo.
Za fil od jabuka:
Jabuke oprati i izrendati (nije ih potrebno guliti) te ih izdinstati sve dok ne počnu malo zagarati. Ko ne voli kiselije može dodati šećera. Dodati cimet.
Ovako pripremljen kolač peći na 180 – 200 °C oko 35 min.