Sastojci:
-2 konzerve tune (po 160 g)
-1 glavica luka
-2 čehna bijelog luka
-10 šampinjona
-3 velika krompira
-1 kašika maslaca
-120 ml mlijeka
-2 kašike ribanog tvrdog sira
-2 kašike limunova soka
-1 kašićica majčine dušice
-so
-biber
-bosiljak/peršin
-maslinovo ulje
Priprema:
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Krompire oprati, oguliti i narezati na četrvtine. Zatim ih skuhati u kipućoj, slanoj
vodi. Ocijediti ih pa s mlijekom i maslacem napravite pire.
Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk dok ne omekša. Začinite ga s malo soli,
dodati bijeli luk i pržiti još koju minutu.
Oprati šampinjone i narezati na kriškice pa dodati luku i bijelom luku. Pirjati dok gljive
malo ne omekšaju pa na samom kraju dodati tunu, začinite soli, biberom, majčinom
dušicom i ukloniti s vatre. Umiješati limunov sok.
Ovu mješavinu s tunom rasporediti po dnu vatrostalne zdjele, zatim slijedi drugi sloj: preko
tune rasporediti pire krumpir i kašikom zagladiti površinu. Na kraju sve posuti
ribanim sirom i s još malo crnog bibera.
Peći oko 25-30 minuta. Izvaditi i posuti bosiljkom i/ili peršunom.
-2 konzerve tune (po 160 g)
-1 glavica luka
-2 čehna bijelog luka
-10 šampinjona
-3 velika krompira
-1 kašika maslaca
-120 ml mlijeka
-2 kašike ribanog tvrdog sira
-2 kašike limunova soka
-1 kašićica majčine dušice
-so
-biber
-bosiljak/peršin
-maslinovo ulje
Priprema:
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Krompire oprati, oguliti i narezati na četrvtine. Zatim ih skuhati u kipućoj, slanoj
vodi. Ocijediti ih pa s mlijekom i maslacem napravite pire.
Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk dok ne omekša. Začinite ga s malo soli,
dodati bijeli luk i pržiti još koju minutu.
Oprati šampinjone i narezati na kriškice pa dodati luku i bijelom luku. Pirjati dok gljive
malo ne omekšaju pa na samom kraju dodati tunu, začinite soli, biberom, majčinom
dušicom i ukloniti s vatre. Umiješati limunov sok.
Ovu mješavinu s tunom rasporediti po dnu vatrostalne zdjele, zatim slijedi drugi sloj: preko
tune rasporediti pire krumpir i kašikom zagladiti površinu. Na kraju sve posuti
ribanim sirom i s još malo crnog bibera.
Peći oko 25-30 minuta. Izvaditi i posuti bosiljkom i/ili peršunom.