Sastojci:
-500 g krompira
-200 g brašna za hljeb
-40 g margarina
-50 ml vode
-so
-biljni suhi začin
-150 g biljnog kačkavalja
-200 g susama
-ulje za prženje
Priprema:
Oljušten krompir isjeći na kocke i skuhati u posoljenoj vodi, a, kada je kuhan, ocijediti ga i izgnječiti u pire. Još toplom krompiru dodajti začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umješti brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuhao krompir i umijesiti tijesto. Gotovo tijesto podeliti na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikovati valjuške, pa ih sjeći ih na komade željene veličine. Na svaki komad staviti kockicu biljnog kačkavalja i oblikovati kuglicu, pazeći da tjesto sasvim obavije sir. Krokete uvaljati u susam i pržiti ih u dubokom ulju. Pržene krokete vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće i poslužiti.
-500 g krompira
-200 g brašna za hljeb
-40 g margarina
-50 ml vode
-so
-biljni suhi začin
-150 g biljnog kačkavalja
-200 g susama
-ulje za prženje
Priprema:
Oljušten krompir isjeći na kocke i skuhati u posoljenoj vodi, a, kada je kuhan, ocijediti ga i izgnječiti u pire. Još toplom krompiru dodajti začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umješti brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuhao krompir i umijesiti tijesto. Gotovo tijesto podeliti na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikovati valjuške, pa ih sjeći ih na komade željene veličine. Na svaki komad staviti kockicu biljnog kačkavalja i oblikovati kuglicu, pazeći da tjesto sasvim obavije sir. Krokete uvaljati u susam i pržiti ih u dubokom ulju. Pržene krokete vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće i poslužiti.