Ovaj kolač je jednostavan, jeftin i brz u pripremi. Jedina mana mu je ta, što ga brzo nestane…
Sastojci:
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika (ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika (punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Za šaum
6 bjelanjaka
12 kašika šećera
4 kašike vode
10 kašika šećera
Čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja
Priprema:
Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko, ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih) sa 4 kašike vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni. Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još 10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke.
Napomena
U originalnom receptu je 15 kašika šećera za šaum, tako je presladak, a vi kako volite..
Izvor: https://freshpress.info/
Sastojci:
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika (ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika (punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Za šaum
6 bjelanjaka
12 kašika šećera
4 kašike vode
10 kašika šećera
Čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja
Priprema:
Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko, ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih) sa 4 kašike vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni. Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još 10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke.
Napomena
U originalnom receptu je 15 kašika šećera za šaum, tako je presladak, a vi kako volite..
Izvor: https://freshpress.info/