Recept sam pronašla na mom omiljenom kanalu sa receptima - Sašina Kuhinja A u pitanju je juha koju ćete pripremati sigurno više puta Ne samo da je ova juha jednostavna za pripremu već može poslužiti kao glavno jelo. Sa malo prepečenog starog kruha, to postaje prava mala okrepljujuća poslastica
Sastojci:
500g Krompira
1 Veća Prasa
1 Luk
Malo Ulja
10g Soli
Biber
Malo Muškatnog Oraščića
Prstohvat Kima
Malo Mješavine Začina Ili Pola Povrtne (Može I Goveđe) Kocke
200 Ml Vrhnje Za Kuhanje
Staro Pecivo Ili Malo Kruha
Priprema:
Krompire posoliti i staviti kuhati u sa litrom i pol vode.
Čim voda prokuha, krompire kuhati 20 minuta na srednje jakoj vatri
Maknuti sa vatre i procijediti te sačuvati vodu od krompira
Luk dinstati deset minuta do zlatne boje
Dodati prasu narezanu na kole i nastaviti oko 10 – 15 minuta
Ugasiti vatru pa u jelo dodati malo vode gdje su se kuhali krompiri
Sve dobro pasirati štapnim mikserom pa dodati preostalu vodu od krompira
Krompire pasirati gnječilicom za pire i dodati u jelo
Uključiti ponovo vatru i dodati malo muškatnog oraščića, kima i malo mješavine začina ili pola povrtne ili goveđe kocke
Sve dobro promiješati, pobiberiti i nastaviti mješati nekoliko minuta
Dodati vrhnje za kuhanje, promiješati i probati jelo. Dosoliti po potrebi
Sastojci:
500g Krompira
1 Veća Prasa
1 Luk
Malo Ulja
10g Soli
Biber
Malo Muškatnog Oraščića
Prstohvat Kima
Malo Mješavine Začina Ili Pola Povrtne (Može I Goveđe) Kocke
200 Ml Vrhnje Za Kuhanje
Staro Pecivo Ili Malo Kruha
Priprema:
Krompire posoliti i staviti kuhati u sa litrom i pol vode.
Čim voda prokuha, krompire kuhati 20 minuta na srednje jakoj vatri
Maknuti sa vatre i procijediti te sačuvati vodu od krompira
Luk dinstati deset minuta do zlatne boje
Dodati prasu narezanu na kole i nastaviti oko 10 – 15 minuta
Ugasiti vatru pa u jelo dodati malo vode gdje su se kuhali krompiri
Sve dobro pasirati štapnim mikserom pa dodati preostalu vodu od krompira
Krompire pasirati gnječilicom za pire i dodati u jelo
Uključiti ponovo vatru i dodati malo muškatnog oraščića, kima i malo mješavine začina ili pola povrtne ili goveđe kocke
Sve dobro promiješati, pobiberiti i nastaviti mješati nekoliko minuta
Dodati vrhnje za kuhanje, promiješati i probati jelo. Dosoliti po potrebi