Sastojci: (mjera je čaša od 2 dl)
1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 kašike ulja
5 kašike pekmeza od marelice
1 kašika sode bikarbone
1 kašika Tradicionalnih dodataka za medenjake Dr. Oetker
Za premaz: 5 kašika pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru: 15 dkg tamne čokolade + 3 kašike ulja
Priprema:
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. Trebali biste dobiti cca. 8 dl smjese.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u rerni na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz rerne pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u rernu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije kašike ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite ;)
1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 kašike ulja
5 kašike pekmeza od marelice
1 kašika sode bikarbone
1 kašika Tradicionalnih dodataka za medenjake Dr. Oetker
Za premaz: 5 kašika pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru: 15 dkg tamne čokolade + 3 kašike ulja
Priprema:
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. Trebali biste dobiti cca. 8 dl smjese.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u rerni na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz rerne pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u rernu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije kašike ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite ;)