Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, travnja 25, 2017

UštiPita

Bosansko Tradicionalno Jelo koje se najčešće priprema za Ramazan. Starinsko jelo, moja ga je majka spremala, specijalno kad je htjela nešto na brzinu ili kad dođu tetke. 
Sastojci:
4 kom jaja
Malo soli
200 ml mlijeko
150 ml Kisela voda
1 kesica Prašak za pecivo
10 kašika Brašno
4 kašike Pavlaka
300 gr Sir

Priprema:
Umutite jaja sa kašičiom soli, dodajte mlijeko i kiselu vodu. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Tijesto treba da je malo gušće od tijesta za palačinke.
U tepsiju sipajte malo ulja i stavite u vrelu rernu da se ugrije. Zatim izlijte smjesu u tepsiju. Pecite na 250 stepeni oko 10 min dok ne porumeni.
U međuvremenu u mlijeku rastopite pavlaku i dodajte izmrvljeni sir. Preko vruće gotove ustipite sipajte mlijeko i sir i dobro izmiješajte, te sve dobro izmrvite kašikom.
Vrijeme pripreme: 25 minuta


Više »

Nanin KOLAČ OD JABUKA: Najbolji i najlakši recept

Premda je ovo zapravo dosta popularan recept – mnogi ga već koriste, mnogi imaju i svoje manje ili više dorađene verzije, ipak ćemo ga objaviti. Ako ništa, neka posluži kao podsjetnik na savršen, a ipak vrlo jednostavan za pripremu, kolač od jabuka.
Sastojci:
3 jaja,
12 kašika šećera,
12 kašika ulja,
12 kapika mlijeka,
15 kašika brašna,
1 prašak za pecivo,
1/2 kg jabuka,
šećer u prahu za posipanje,
cimet

Priprema:
Napraviti smjesu od jaja, šećera, brašna, ulja, mlijeka i praška za pecivo. Jabuke naribati i po želji dodati cimet (Nekima je kolač bolji bez cimeta!).
Pola smjese uliti u kalup i staviti da se peče 15-ak minuta na 180 °C.
Nakon toga izvaditi iz rerne, na biskvit poslagati naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u rernu na još desetak minuta.
Pečen i ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Izvor: Dobarsavjet.info
Više »

ponedjeljak, travnja 24, 2017

Pečene Paprike Punjene Feta Sirom

Idealan Brzi Ručak
Sastojci:
4-5 crvenih paprika
1 jaje
150 g feta sira
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašika nasjeckanog peršina
biber
so

Priprema:
Rernu  zagrijte na 200 stepeni.
Paprike operite pa ih nožem razrežite po sredini, tako da peteljka ostane netaknuta, te im izvadite sjemenke.
Nauljite vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite dok ne omekšaju.
Izvadite ih iz rerne, malo ih prohladite.
U međuvremenu napravite fil: Stavite feta sir u zdjelicu, zgnječite ga viljušom, dodajte mu jaje i kiselo vrhnje. Sve dobro promiješajte, pa dodajte peršun, so i biber.
Paprike ogulite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu, te u svaku papriku stavite malo fila.
Vratite ih u rernu na 10-ak minuta.
Poslužite uz sezonsku salatu.
Izvor: coolinarika.com
Više »