Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, svibnja 04, 2014

Rižoto s Tikvicama i Kozicama

Sastojci:
350 g riže
1 manja glavica crvenog luka
500 g kozica
2 zelene tikvice
1 čaša suhog bijelog vina
oko 1 l povrtnog ili ribljeg temeljca
2 kašike maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 ašik krem sira
so
biber
list peršuna
Priprema:
Kozice dobro opratii posušiti.
Tikvice oprati, posušiti i odrezati im krajeve. Izrezati ih da se dobiju štapići.Sitno nasjeckati luk.
U dubljoj šerpi, zagrijati kašiku maslaca i kašiku ulja. Dodati nasjeckani luk i popržiti ga na laganoj vatri da postane staklast..Pojačati vatru, dodati rižu i popržiti je oko 1-2 minute stalno miješajući.
Uliti 1/2 čaše bijelog vina i pustiti da ispari, a zatim dalje podlijevati postepeno vrućim temeljcem.
Ove vrste riže kuhaju se ukupno 16-18 minuta da bi riža ostala al dente.
U međuvremenu, u tavi zagrijati 1/2 kašike maslaca i 1 kašiku ulja.
Dodati kozice i popržiti ih 3-4 minute sa svih strana, na srednje jakoj vatri.
Dodati 1/2 čaše vina i pustiti da ispari.
Dodati tikvice u tavu s kozicama i uz miješanje popržiti sve skupa još 3-4 minute. Posoliti i popapriti.
Oko pet minuta pred kraj kuhanja, dodati kozice i tikvice riži i skuhati rižoto do kraja, pazeći da se riža ne raskuha već ostane al dente.
Nakon zadnjeg dodavanja temeljca ne dopustiti da se skroz osuši.
Maknuti s vatre, dodati preostali maslac (1/2 kašike) i krem sir, promiješati da se sir i maslac otope i rižoto postane kremast. Poklopiti i ostaviti da odstoji 1 do 2 minute.
Rasporediti u tanjire i posuti obilno sitno nasjeckanim peršunom.
Više »

Pečeni Losos sa kukuruzom i čeri paradjzom

Sastojci:
1 sitno sjeckan crveni luk,
225 grama čeri paradajza,
1 mala, svježa, crvena, ljuta paprika,
1 kašičica žutog šećera,
malo aleve paprike,
1 kašika kečapa,
2 kašičice vinskog sirćeta,
2 šolje kuhanog kukuruza,
so,
crni, mljeveni biber
Priprema:
Najprije pripremiti marinadu od maslinovog ulja, limunovog soka, soli, bibera, bosiljka i peršuna.
Marinirati filete lososa i zadržiati ih jedan sat u frižideru.
Umotati  filete u foliju, staviti u pleh za pečenje i peći 35 do 40 minuta na 175 °C.
Zagrijati dvije kašičice ulja na umjerenoj temperaturi, dodati luk i miješati oko 2 minute dok ne porumeni. Dodati čeri, žuti šećer, papriku, alevu papriku i miješati. Smanjiti temperaturu, poklopiti i dinstati oko 5 minuta dok paradajz ne omekša.
Staviti sve u posudu srednje veličine i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati sirće, kečap i kukuruz i posoliti. Servirati uz losos.
Više »

subota, svibnja 03, 2014

Domaći Hljeb Koji Se Ne Mijesi

Sastojci:
3 čaše brasna
2 kašićice sitne soli (morske, obične)
1/4 kašićce instant kvasca
1 i 1/2 čašu vode
Priprema:
Suhe sastojke staviti u vanglicu i promješati kašikom.  Dodati čašu i po vode i promješati.
Ostaviti da pokriveno odstoji 12 sati.
Nakon 12 sati promješati opet kašikom.
Ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mjehurići na površini tijesta.
Nabrašniti radnu površinu, istresti tijesto i preklopiti kao kovrtu. Poslije toga, prevrnuti i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti da odstoji još sat-dva.
Pola sata prije pečenja zagrijati posudu u kojoj će se hljeb peći, (mora biti sa poklopcem), u rerni na 250°C. Staviti tijesto u posudu i poklopiti.
Peći pola sata, a onda skinuti poklopac i peći još 15-20 min.
Kora treba da bude tamna, a ako nije peći još 5-7 min.
Kad je hljeb gotov, ostaviti u kuhinjski peškir da se hladi oko jedan sat.Tek je onda pečenje završeno.

Više »