Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 03, 2014

Praline sa Lješnjacima

Sastojci:
300 g čokolade za kuhanje
malo ulja
50 g euro krema
malo pečenog lješnika
Priprema:
Čokoladu za kuhanje otopiti sa malo ulja.
Paziti da bude na umjereno toploj ringli, ili u mikrovalnoj.
U kalupe staviti na dno malo otopljene čokolade, ubaciti po jezgro lješnika i malo euro krema.
Ostatkom otopljene čokolade preliti fil i poravnati praline.
Ohladiti u frižideru ili u zamrzivaču i služiti.



Više »

petak, svibnja 02, 2014

Kifle sa Šunkom i Sirom

Sastojci:
Tijesto:
500 gr mekog brašna
1 jaje
1 kašićica soli
1 kašika šećera
1 kocka svježeg kvasca
2,5 dl mlijeka
250 gr margarina
Fil :
250 gr sira/ moze Feta/
2oo gr šunke
Premazivanje :
1 jaje
1 kašika susama

Priprema:
U toplo mlijeko staviti šećer i kvasac i čekati da nadođe. Dodati ostale sastojke i umjesiti glatko tjesto. Dodati još brašna da se tjesto ne lijepi za ruke. Tjesto treba da je mekano, ali ne i ljepljivo. Ostaviti na toplom da nadođe. Isjeckati šunku i pancetu na sitno i dodati usitnjen sir i sve dobro umutiti. Tjesto premjesiti i podjeliti na 5 jufki, ostaviti još 15 minuta. Svaku jufku razvući u krug i sjeći na 8 trouglova. Staviti fil na obod svakog trougla, savijte malo krajeve i smotajte kiflu. Složiti kifle u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 180 stepeni da porumene.


Više »

četvrtak, svibnja 01, 2014

Kolač sa lješnjacima, Čokoladom i Makom - Šarenko

Sastojci:
Kore
3 jajeta
450 ml kisele pavlake
1 prašak za pecivo
15 kašika brašna
15 kašika šećera
5 kašika mljevenog maka
5 kašika mljevenih lešnika
5 kašika kakaoa
Za fil:
1 l mlijeka
10 kašika griza
3 vanilin šećera
150 g šećera
200 g margarina s ukusom vanilije
100 g čokolade/ bijele ili crne
Priprema:
Jaja i šećer penasto umutiti mikserom, dodati pavlaku, mješavinu brašna i praška za pecivo,
pa polako promješati.
Dobijenu smjesu podjeliti na 3 dijela. U jedan dio dodati mak, u drugi mljevene lješnike, a u treći
kakao. Sve lijepo promešati.
Tepsiju dimenzija 30x20 cm obložiti papirom za pečenje i presuti smjesu od maka. Peći je u
zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Na isti način ispeći i ostale kore.
Fil:
U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i vanilijin šećer, pa kuhati dok ne proključa.
Dodati griz i kuhati uz stalno miješanje dok se griz ne zgusne. U topao griz staviti čokoladu da se istopi.
Paziti da se ne prekuha.
Ohladiti ga, dodati omekšao margarin i sve dobro sjediniti mikserom.
U tepsiju vratiti koru od maka, preliti s 1/3 fila, prekriti korom od kakaa. Premazati 2/3 fila i prekriti korom od lješnika, pa nanijeti ostatak fila.
Po vrhu staviti glazuru od 100 g čokolade i malo ulja.




Više »