Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, ožujka 29, 2014

Brza Torta - Prekrasna i jednostavna

Sastojci:
-1 litar čokoladnog mlijeka
-pola šoljice grožđica
-3 kašike ruma
-2 paketa petit keksa ili nekih drugih-drobljenih rukom
-2 šoljice mljevenih oraha
-nasjeckana čokolada po zelji
Za premaz i dekoraciju torte:
-umućeni šag ili slatko vrhnje (pavlaka)
 -topljena čokolada
Priprema:
1 litar čokoladnog mlijeka i pola šoljice grožđica staviti da prokuha oko 15 min. da grožđice nabubre.
Kad se makne s vatre dodati 3 kašike ruma, a potom ostaviti sa strane.
Pripremiti dva paketa petit keksa ili nekih drugih po želji – drobljenih rukom, 2 šoljice oraha- mljevenih i nasjeckanu čokoladu po želji.
Vrelo mlijeko preliti preko keksa i dobro izmiješati, i po potrebi dodati još mljevenih keksića do željene gustoće, al ne puno jer se to preko noći stisne.
Izliti masu u dublji kalup obložen plastičnom folijom radi lakšeg vađenja i slijedeći dan ukrasiti prema želji umućenim šlagom ili čokoladom.


Više »

Musaka - Najbolji recept

Evo recepta za današnji ručak..:)
Sastojci:
-400 g pelata
-4 velika krompira
- ulje za prženje
- 2 kašie maslaca
-1 glavica luka
-3 režnja bijelog luka
-700 g miješanog mljevenog mesa
-peršun, timijan, kadulja
-1 kašićica soli
-1 kašićica svježe mljevenogbibera
-45 g svježe ribanog parmezana
- 1 kašika prezle
Za preljev
-2 kašike maslaca
-3 jajeta
-250 ml mlijeka
-45 g svježeg parmezana
-2 kašike prezle

Priprema:
Pelate iz konzerve narezati na kockice.
Krompir oguliti i narezati na tanke kriškice. Zagrijatiulje na 180°C i pržiti kriške krompira dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kad je gotov, prebaciti ga na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Na zagrijanom maslacu zažutiti luk i bijeli luk. Dodati mljeveno meso. Kad meso izgubi roskastu boju i pretvori se u sitne grudvice, dodati nasjeckane pelate, so, biber, začine i pirjti 15-ak minuta dok tekućina ne ispari.
Maknutis pare i dodati parmezan i mrvice.
Vatrostalnu posudu premazati maslacem. Poslagati trećinu krompira na dno, na način da se kriške krompira lagano preklapaju jedna preko druge.
Na krompir složiti polovicu mesa. Ponoviti sloj krompira pa mesa. Završiti sa krompirom.
Razmutitei maslac, jaja, mlijeko, sir i mrvice i preliti smjesu preko krompira.
Zagrijati rernu na 190°C i peći musaku oko 40 minuta.

Više »

petak, ožujka 28, 2014

Lazanje sa piletinom, špinatom i sirom

Sastojci:
1 paket tjestenine za lazanje
113g maslaca
1 luk
1 komadić bijelog luka
60 g brašna
1 kašićica soli
400 ml pilećeg temeljca
350 ml mlijeka
2 paketića mozzarelle
1 tanjir ribane gaude
1 pileća prsa
200 g svježeg špinata
1 kašika svježeg sjeckanog peršuna
1 mliječni namaz
1 kašićica origana
1 kašićiica suhog bosiljka
1/2 kašićice muškatnog oraščića

Priprema:
Mozzarellu nakidati na komadiće. Špinat nasjeckati sitno. Piletinu nasjeckati na kockice i marinirati u ulju, sjeckanom ruzmarinu, bosiljku, origanu, paprici, vegeti, soli i biberu.
Piletinu ispeći na kratko, samo toliko da postane hrskava.
U jednu posudu usipati mlijeko i temeljac te lagano podgrijavati. Nasjeckati sitno luk i bijeli luk te peći na maslacu (posoliti) dok luk ne postane staklast, tada dodati brašno i miješati dok ne počne kuhati. Kada počne kuhati istresti u smjesu mlijeka i temeljca uz mješanje, začiniti bosiljkom, origanom i muškatnim oraščićem te miješati dok kuha 2-3 minute. Maknuti s vatre i umiješati polovicu mozzarelle i polovicu ribane gaude.
Tjesteninu za lazanje blanširati i slagati lazanje.
Umak-tjestenina-mliječni namaz-mozzarella-piletina-špinat-umak-tjestenina-mliječni namaz-mozzarella-piletina-špinat-umak-tjestenina-umak-ribani sir-sjeckani peršun.
Peći na 180°C dok ne postane zlatno 30-40 minuta.


Više »