Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, ožujka 04, 2014

Palačinke

Sastojci:
-1 jaje
-200 g mekog brašna
-prstohvat soli
-225 ml mlijeka
-225 ml vode
-malo ulja za podmazivanje tave
Postupak:
U sud sipati brašno, jaje i polovinu jedne tečnosti. Razmutiti da se dobije glatko tijesto bez grudvica. Dodati ostalu tečnost, u dva-tri navrata.
Dobru teflonsku tavu nauljiti sa par kapi ulja prije svakog izlivanja tijesta. Jednu kutljaču tijesta sipati na tavu i brzo razliti. Peći sa jedne strane dok ivice ne počnu da se odvajaju i odmah okrenuti. Sa druge strane peći bukvalno 10 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mjere dobije se 9-10 palačinki.
Po želji ih namazati nutellom, evrokremom, džemom, i servirati uz dvije, tri kugle sladoleda :)
Više »

Palačinke sa bananama, nutellom i keksom

Sastojci:
-350 ml mlijeka
-1 kašika ulja
-1 jaje
-240 gr brašna
-150 gr nutelle
-100 gr mljevenog keksa
-Prstohvat soli
-Prstohvat šećera
-Banane
Priprema:
Brašno, šećer, sol, mlijeko, ulje i jaje sjediniti.
Mikserom mutiti smjesu uz postepeno dodavanje mlijeka.
Kada se dobije glatka smjesa, u tavi ispeći palačinke.
Premazati ih nutelom, dodati izrezane banane, posuti keksom i preklopiti palačinke.
Dekorisati ih po želji i poslužiti uz sladoled.
Više »

ponedjeljak, ožujka 03, 2014

Krompir Ćufte - Polpete

Ovo jelo može proći kao prilog ili kao brzi ručak. Super je nezdravo ali preukusno.:)
Sastojci:
 -5 kom krompira (srednje veličine)
-3 jajeta
-1 luk
-10-15 dkg suhe šunke
-10-15 dkg sira
-1 kašika ulja
-so, biber, vegeta, peršun
-malo glatkog brašna
Priprema:
Očistiti krompir, naribati, posoliti i ostaviti malo da se ocijedi voda iz njega.
Sir također naribati, a luk i šunkicu narezati na male kockice.
U posudi razmutiti 3 jajeta te dodati začine (soliti ne treba više jer se posolio naribani krompir, već dodati samo malo vegete). Jajima dodati kšiku ulja, narezani luk i šunkicu te naribani sir i krompir.
Sve dobro promješati pa dodati još malo glatkog brašna da bude gušće (ne pregusto).
U zagrijano ulje na tavi stavljati hrpice smjese te ih kašikom malo oblikovati i pržiti oko 5 minuta s jedne pa isto toliko i sa druge strane dok ne dobiju zlatnu boju.
Vaditi ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.
Više »