Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, veljače 28, 2014

Pogačice sa tikvicama i sirom

Sastojci:
Tijesto
 -1 i po šoljica brašna
-1/2 šoljice integralnog brašna
-50 gr putera
-3/4 šoljice mlijeka
-2 kašike jogurta
-1/2 kašikice praška za pecivo  
-malo soli
-1-2 kašike kukuruznog brašna za pobrašniti radnu površinu
-1 šoljica = 250 ml
Punjenje
 -1 manja tikvica (195 gr)
-2 kašike ricotta sira
-1/2 kašičice češnjaka u granulama
-1/2 kašićice sjemenki susama
-1jaje
- malo tucane ljute paprike  
-malo sjeckanog peršuna
-1 protisnuto čehno češnjaka  
-soli i bibera (friško mljevenog)  
-ribanog kozjeg sira
Priprema
Prosijati brašno s praškom za pecivo i malo soli, staviti ga u zdjelu te umiješati narezani puter...
Napraviti malu udubinu u brašnu te dodati mlijeko i jogurt, dobro izmiješati / umijesiti tijesto (ja sam to sve strpala u mikser par minuta). Tijesto mora biti fino mekano i lako za raditi.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto na velicinu 24×36cm (ne pretanko)...
Preko tijesta u vrlo tankom sloju razmazati fil koji se ranije pripremio (naribana tikvica i malo ocijeđena, ricotta sir, češnjak u prahu, so i biber, jaje, prstohvat ljute tucane paprike, sitno nasjeckanog peršuna i protisnuti češnjak).
Kad ste tijesto namaže filom preko svega naribati tvrdi kozji sir, urolati i nasjeći na kriškice.
Posložiti u pekačim papirom obložen pleh/tepsiju... Peći oko 20-ak minuta u zagrijanoj rerni (180 - 200).

Više »

Brze, pohovane, super sočne pileće filete

Sastojci:
-500 g pilećeg filea
-80 g brašna
-50 g škrobnog brašna (gustina)
-kašičica crvene, mljevene paprike
-1 čehno protisnutog češnjaka
-kašičica Vegete
-so, biber
-1,5 dljogurta
-1 jaje
-prezle za paniranje
-ulje za prženje
Priprema:
Pileći file narezati na tanje šnicle, bez da se batom rastanjujue, lagano ih posoliti sa svake strane.
U većoj zdjeli pomiješati brašno, gustin,crvenu papriku, češnjak,Vegetu, biber, jaje i jogurt, miješati žicom dok god se ne dobije fina glatka smjesa bez grudvica. Piletinu ravnomjerno uroniti u smjesu, pokriti posudu folijom i ostaviti piletinu u frižideru najmanje 30 min, što duže odstoji tim bolje.
Nakon što je odstajala, viljuškom vaditi komade pilećih prsa zajedno sa smjesom i uvaljati u prezlu.U tavi zagrijati ulje, stavljatie panirane komade piletine i peći sa svake strane oko 5 min.dok se ne porumene. Pečene izvaditi na kuhinjski papir da bi se ocijedio višak masnoće.
Poslužiti uz razne priloge po želji i finu sezonsku salatu.

Više »

Pole od krompira

U nastavku je super jednostavan starinski recept, + ne treba puno sastojaka, može poslužiti za brzi ručak, mi krompri pole najčešće pravimo kada smo na vikendici ili kada nam je mrsko kuhati .:)
Sastojci:
- 1,2-1,5 kg krompira srednje veličine
-80 g suhe slanine ili suhog mesa
-1 kašikica Vegete
-2-3 kašike ulja
Priprema:
Krompir u ljusci dobro oprati i po dužini prerezati na pola. Površinu krompira posuti Vegetom i nakapati s malo ulja ili staviti putera
Staviti na blago nauljen lim i peći u rerni zagrijanoj na 180-200°C oko 40 minuta.
Po želji, pred kraj pečenja po površini krumpira složiti slaninu narezanu na ploške i još kratko peći.
Pole od krumpira poslužiti uz salatu po želji.
Pred kraj pečenja  na pole se mogu staviti i ploške polumasnog sira (trapista, gaude ili edamera).
Više »