Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, prosinca 07, 2013

Pire od Brokolija i Krompira

Pire od brokolija i krompira je manje kaloričan od običnog krompir-pirea, a sadrži obilje minerala i vlakana.
Sastojci:
100 g krompira
50 g brokolija
45 ml mlijeka
10 g putera
vrlo malo soli
Priprema:
Krompir oprati, očistiti, ponovo oprati i isjeći ga na kocke, kako bi se brže skuhao. Brokoli oprati i razdvojiti cvjetove. Može se iskoristiti i zamrznut. Isječeni krompir prokuhati u  mini šerpici dok ne bude dopola skuhan. U šerpicu potom dodati brokoli i kuti još oko 5 minuta. Probati viljuškom da li je povrće kuhano.Ocjediti vodu iz šerpice i propasirati ga. Dodati maslac (1 nepuna kašičica) i mlijeko i pasirati sve dok pire ne bude ujednačen. Posoliti pire sasvim malo. Pire može da ide uz kuhana ili pečena jaja, meso ili ribu.Energetska vrednost: 218 kcal
Više »

utorak, prosinca 03, 2013

Poširana jaja sa Holandez sosom

Sastojci:
4 žumanjka
3 1/2 kašike soka od limuna
prstohvat bijelog bibera (ili po želji)
1/2 dl bijelog vina
maslac
1/4 kašikice soli
4 jaja
1 kašika sirćeta
8 trakica slanine
4 komada zemički rasječenih na dva dijela
2 kašike omekšanog maslaca

Priprema:
Holandez sos
U posudu stavite žumanjke i zagrijte ih na pari uz stalno miješanje dok ne postanu gusta. Zatim dodajte vino, maslac izrezan na komadiće, so, biber i sok od limuna. Miješati na pari dok se ne dobije kremasto-pjenasta smjesa.
Poširanje jaja:
Jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi. U ključaloj vodi gde ćete poširati jaje dodajte kašiku sirćeta. Kada voda proključa, stišajte vatru tačno toliko da voda nastavi da se krčka. Jaje polako razbijte u maloj posudici pazeći da žumance ostane cijelo i polahko spustite u vodu koju ste prethodno zamutili žicom. Jaje sipajte u pravcu u kom se kreće voda, na taj način ono će se samo formirati. Ili dok je u vodi "uhvatite" ga rešetkastom kašikom kako se ne bi razlilo. Kuhajte 3 do 5 minuta u zavisnosti kakvo želite da bude. I nakon toga ga izvadite i stavite u veoma hladnu vodu na par trenutaka.
U međuvremenu možete malo propržiti slaninu i tostirati zemičke onako kako vama odgovara.Nakon toga raširite zemičke i premažite ih sa omekšalim maslacem , na rasječenu zemičku stavite dva komada slanine i jedno poširano jaje.Zatvorite/preklopite zemičku sa drugim krajem i prelijte sa Holandez sosom.



Više »

ponedjeljak, prosinca 02, 2013

Tikvice punjene povrćem

Tikvice imaju veliki udio vode, niskokalorične su te su idealna namirnica kod primjene dijetalne prehrane.
Recept za tikvice punjene povrćem.
Sastojci:
-tikvice
-bijeli luk
-crvena paprika
-rajčica
-patlidžan
-maslinovo ulje
-sol
-biber
-mozzarela sir ili mladi nemasni sir
Priprema:
Tikvice prepoloviti po dužini i izvaditi sredinu tikvice sa malom kašićicom. Zatim tikvice posoliti i pobiberiti. Pripremiti smjesu za punjenje tikvica tako da se bijeli luk, paprika i patlidžan narežu na kockice, doda se malo maslinovog ulja i soli. Sve zajedno dobro promiješati i puniti tikvice. Po vrhu posuti malo mozzarela sira ili mladog nemasnog sira. Peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 20-25 minuta.
Više »