Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, studenoga 06, 2013

Kokos Kolaćići

Sastojci:
50 ml vode
150 gr secera
100 gr maslaca
200 gr mlijeka u prahu
50 gr kokosa
100 gr zele bombona
Priprema:
U serpici otopiti maslac, secer i vodu, dodati mlijeko u prahu, kokos i zele bombone..smjesu sipati u oblik po zelji...dobije se tacno jedan kalup trokutica .







Više »

utorak, studenoga 05, 2013

Kolač sa Ledenim Kvascem

Sastojci:
Kore:
600 g brašna
1 ledeni kvasac
50 g masti
2 jajetaa
200 g kisele pavlake
200 g prah šećera
Fil:
1 l mlijeka
80 g oštrog brašna
200 g šećera
200 g čokolade
250 g maslaca/margarina
Priprema:
Ledeni kvasac prosijati sa brašnom. Viljuškom umutiti jaja, pavlaku i mast, pa dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Podijeliti na četiri, pet ili šest dijelova i razviti kore veličine pleha koje se peku na prevrnutoj strani oko 8 minuta na 180 stepeni na papiru za pečenje. Kore moraju ostati svijetle.
Fil:
Istopiti šećer na laganoj vatri, pazeći da ne izgori. Skloniti sa vatre i zaliti sa 0,8 dl mlijeka i kuhati dok se sav šećer ne otopi. U ostatku mlijeka razmutiti brašno i zakuhati u karamelisanom mlijeku. Skuhati kao puding uz neprestano miješanje. U vruće dodati izlomljenu čokoladu i maslac/margarin, dobro izmješati da se sjedini i vrućim filom filovati kore. Preko staviti veću tacnu i opteretiti nečim. (sa kradljivac recepata - blog)







Više »

nedjelja, studenoga 03, 2013

Tiramisu bez Piškota i Gotove Kreme :)

Sastojci:
Biskvit
-4 jajeta
-100 g šećera
-limunove korice
-60 gr brašna
-60 gr gustina
-150 ml kafe
-0,5 ml ruma
Krema:
-4 žumanceta
-100 gr šećera
-1 vanilin šećer
-sir mascarpone
-ribana korica limuna i naranče
-2 kašike ruma
Priprema:
Biskvit: U posudu staviti 4 žumanceta, 100 g šećera i limunove korice pa sve pjenasto izmiješati. Ovu smjesu potom lagano miješati uz postupno dodavanje 60 g brašna i 60 g Gustina, a na kraju još umiješati čvrsti snijeg od 4 bjelanceta. Biskvit peći na 160°C oko 15 min.

Krema se napravi tako da se pjenasto izmiješaju 4 žumanceta, 100 g šećera i jedan vanilin šećer. Potom se doda sir mascarpone, naribana korica naranče i limuna, 2 kašike ruma, pa se sve promiješa. Od 4 bjelanceta i 50 g šećera napravi se čvrsti snijeg pa se spoji sa prethodno napravljenom kremom.

Skuhati 150 ml jače kafe u koju treba dodati 0,5 ml ruma, a može i nekog likera. Poprskati posudu kafom, položiti biskvit pa premazati tiramisu kremom. Potom opet biskvit koji treba poprskati s kafom, pa premazati kremom, a završiti na vrhu čokoladom u prahu.
Više »