Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, rujna 21, 2013

Krem Juha od Špinata i Brokule

Krem juha od brokule, špinata i poriluka je  veoma brza za pripremu i idealan je izbor za hladne zimske dane.
Sastojci:
-2 poriluka, nasjeckana
-4 kašike maslaca
-so i biber
-6 šoljica povrtnog temeljca
-1 brokula
-1 mali krompir, oguljen i nasjeckan
-15 g špinata
-kiselo vrhnje
Priprema:
Kuhati nasjeckani poriluk na maslacu i dodati so i biber. Miješati na laganoj vatri četiri do šest minuta, dok povrće ne omekša.
Dodati povrtni temeljac, brokulu i krompir te kuhati 20-ak minuta dok povrće ne omekša, a pred kraj dodati špinat.
Sve zajedno usitniti štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Začiniti kiselim vrhnjem, po želji i biberom. Posuti komadićima dvopeka.
Više »

petak, rujna 20, 2013

Banana Muffini

Sastoci:
50 gr suhih visanja, borovnica ili brusnica
110 gr maslaca
110 gr sitnijeg secera
2 jajeta
3 veće zrele banane
175gr rizinog brasna
50gr skrobnog brasna
2zlicice bezglutenskog praska za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Dobro izmijesati u dubljoj zdjeli sve rucno kuhacom izmijesati i staviti da se peče..Sipati u kalup za hljeb ili u muffins kalupe, kako zelite..peći na 180c oko 25 minuta

.



Više »

nedjelja, rujna 15, 2013

Quiche sa tikvicama i sirom (i šunkom ako volite:)

Quiche - francusko jelo, može se raditi na dosta načina, ali ovaj recept sam prvi put probala kod naj prijateljice na rođendanu i oduševila se, malkice je izmjenjen, ali samo malkice :)
Sastojci (za 4 osobe po 2 slajsa :)
-1 pakovanje lisnatog tijesta ili tijesta za picu
-3 srednje velike tikvice (oko 300-400 g)
-100 g svježeg sira (gaude, edamera)
-2 jajeta
-1,5 dl svježeg slatkog vrhnja
-2 kašike naribanog parmezana
-svježnjić svježeg bosiljka, (to ja jer imam svoje začine u saksijama, ali može i bez ovoga:)
-so i biber

Priprema:
Tijesto razvaljati tanko i utisnuti u niski okrugli kalup tako da se pokrije dno i stranice. Odrezati višak tijesta tako da bude u ravnini s rubom kalupa (sačuvatbodrezane okrajke).
Staviti kalup s tijestom u frižider dok se pripremi punjenje i dok se pećnica  ugrije.
Tikvice naribati na krupniji ribež, posoliti ih i ostaviti u cjedilu 10-ak minuta.
Zatim tikvice dobro iscijediti stišćući ih rukama. Pomiješati u zdjeli jaja i vrhnje.
Dodati parmezan, sitno nasjeckani bosiljak i iscijeđene tikvice. Dobro izmiješati i posoliti i popapriti po ukusu.Sir narezati na tanke kockice ili naribati na krupni ribež.
Napuniti tijesto tj. stavljati naizmjenično slojeve tikvica i sira. Ja ponekad dodam i 100 g šunke :)
Od ostataka tijesta izrezati trakice i složiti ih u mrežu preko fila.
Peći quiche u zagrijanoj rerni, na 180°C, 35-40 minuta.
Više »