Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, rujna 20, 2013

Banana Muffini

Sastoci:
50 gr suhih visanja, borovnica ili brusnica
110 gr maslaca
110 gr sitnijeg secera
2 jajeta
3 veće zrele banane
175gr rizinog brasna
50gr skrobnog brasna
2zlicice bezglutenskog praska za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Dobro izmijesati u dubljoj zdjeli sve rucno kuhacom izmijesati i staviti da se peče..Sipati u kalup za hljeb ili u muffins kalupe, kako zelite..peći na 180c oko 25 minuta

.



Više »

nedjelja, rujna 15, 2013

Quiche sa tikvicama i sirom (i šunkom ako volite:)

Quiche - francusko jelo, može se raditi na dosta načina, ali ovaj recept sam prvi put probala kod naj prijateljice na rođendanu i oduševila se, malkice je izmjenjen, ali samo malkice :)
Sastojci (za 4 osobe po 2 slajsa :)
-1 pakovanje lisnatog tijesta ili tijesta za picu
-3 srednje velike tikvice (oko 300-400 g)
-100 g svježeg sira (gaude, edamera)
-2 jajeta
-1,5 dl svježeg slatkog vrhnja
-2 kašike naribanog parmezana
-svježnjić svježeg bosiljka, (to ja jer imam svoje začine u saksijama, ali može i bez ovoga:)
-so i biber

Priprema:
Tijesto razvaljati tanko i utisnuti u niski okrugli kalup tako da se pokrije dno i stranice. Odrezati višak tijesta tako da bude u ravnini s rubom kalupa (sačuvatbodrezane okrajke).
Staviti kalup s tijestom u frižider dok se pripremi punjenje i dok se pećnica  ugrije.
Tikvice naribati na krupniji ribež, posoliti ih i ostaviti u cjedilu 10-ak minuta.
Zatim tikvice dobro iscijediti stišćući ih rukama. Pomiješati u zdjeli jaja i vrhnje.
Dodati parmezan, sitno nasjeckani bosiljak i iscijeđene tikvice. Dobro izmiješati i posoliti i popapriti po ukusu.Sir narezati na tanke kockice ili naribati na krupni ribež.
Napuniti tijesto tj. stavljati naizmjenično slojeve tikvica i sira. Ja ponekad dodam i 100 g šunke :)
Od ostataka tijesta izrezati trakice i složiti ih u mrežu preko fila.
Peći quiche u zagrijanoj rerni, na 180°C, 35-40 minuta.
Više »

utorak, rujna 03, 2013

Brusketi sa vrganjima

Ovaj recept je dovoljan za 4 osobe.
Sastojci :
-200 g vrganja
-100 gmaslaca
-100 g luka
-1 kašićica Vegete
-biber
-2 češnja bijelog luka
-8 kriški hljeba
- 600 g paradjza
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-100 g naribanog sira

Vrganje očistiti, oprati i narezati na tanke listiće.
Na malo maslaca popeći nasjeckani luk, dodati vrganje i pirjati da vrganji omekšaju i tekućina ispari. Dodati Vegetu,biber i protisnuti bijeli luk.
Kriške hljeba 8može i francuska kifla) premazati ostatkom maslaca, na njih posložiti tanke kolutove paradajza, preko njih staviti pirjane gljive, nasjeckani peršun i posut sa naribanim sirom.
Tako pripremljene bruskete položiti u pleh i zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-ak minuta.
Više »