Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, kolovoza 31, 2013

Krompir salata sa Feta sirom

Vrlo jednostavan recept, super ukusan i lagan..
Sastojci: 
-400 g krompira
-3 mlada luka
-10-ak crnih maslina
-100 g feta sira
Preljev:
-4 kašike čvrstog jogurta
-2 kašike soka od limuna
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašika peršuna
-sol, papar
Priprema
Krompir oprati pa ga skuhati u kori. Ocijediti ga, oguliti, narezati na komade i staviti u zdjelu.
Dodajti mu nasjeckani mladi luk, masline i feta sir. U zdjelicu staviti jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posoliti, popapriti i dobro promiješati.
Začiniti salatu pripremljenim umakom i odmah je poslužiti.

Više »

Brze kiflice sa filom po želji

Ovo je smjesa za 1 veliki pleh od pećnice. Toliko su fine-da je bolje u startu uduplati sastojke. Sve mjere su matematički precizne, ništa ne treba dodavati niti oduzeti, sve se jako brzo napravi... i zaista ide svjeći sir u tijesto. :) Kiflice su i idući dan mekane!
Sastojci:
Tijesto
-250 g glatkog bijelog brašna
-3 ravne kašićice praška za pecivo
-125 g svježeg sira
-50 ml mlijeka
-50 ml ulja
-1 bjelance
-kašićica soli
Premaz
-1 žumanjce
-1 kašika mlijeka
-malo bibera
-susam, lan, ili druge sjemenke
Priprema
Prosijati brašno i dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Može se umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180. Kad se dobije glatka kuglu tijesta koja se odvaja od posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da se dobiju trokuti. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/ svježim sirom...Može se dodati i malo začinskog bilja. A ne moraju se ni puniti ničime, tijesto je jako fino samo po sebi! Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama i peći 30-ak min.
Posluživanje

Više »

Brza "Tigar torta"

Recept je dovoljan za 4 osobe, torta je super, a bude gotova za tren.
Sastojci:
-3 šlag kreme od čokolade
-500 ml čokoladnog mlijeka
-100 ml mlijeka
-200 gr margarina
-100 gr čokolade za kuhanje
-2 žumanca
-100 gr prah šećera
-oko 300 gr petit keksa ili plazme
Za dekoraciju
 -šlag krema, šlag pjena, vrhnje za šlag, rendana čokolada
Priprema:
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu se može dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
Zatim dodati i izlomljeni keks.nSve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (može se koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastična posuda obložena folijom...)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu. Opet kratko ostaviti u frižider..
Više »