Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, kolovoza 07, 2013

Panettone

Sastojci:
450gr brasna
brasno za pobrasniti radnu povrsinu
225 gr maslaca, sobne temperature
120 gr secera
100 gr korice limuna i narance
1 kasicica vanila extrakta
2  jajeta srednje velicine
5 zumanaca
rendana korica od 1 limuna i 1 narance
30 gr svjezeg kvasca
30 ml toplog mlijeka
70gr suhih grozdica
70gr suhog ribizla
1 kasicicaa soli
1/4 kasicice morskog orascica
Sastojci:
U toplo mlijeko staviti kvasac, otopiti ga i dodati kasiku secera i kasiku brasna..
U dublju zdjelu prosijati brasno, dodati morski orascic, svjeze rendanu koricu limuna i narance.
U drugu dublju posudu staviti jaja,zumance, vanila extrakt i jako mekani, gotovo otopljen maslac.
Kada se kvasac aktivirao,sipati ga u brasno,polako mijesajuci dodavati i ostale tekuce/mokre sastojke...mijesiti rucno ili mikserom dok se ne stvori fino elasticno tijesto, koje se ne lijepi za posudi i ruke.
Pripremiti u meduvremenu koricu i ostale sastojke.
Nadoslo tijesto istresti na pobrasnjenu povrsinu, malo rastegnuti i posuti kandiranu koricu narance i limuna , grozdice, ponovo laganim pokretima premijesiti tijesto i staviti u pripremljen kalup za pecenje.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190c oko 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180c i jos nastaviti peci 30-ak minuta.
Prohladiti Panattone u kalupu, isjeci i posluziti, posuti secerom u prahu












Više »

utorak, kolovoza 06, 2013

Sarajevske Ružice

Sastojci
-1 pakovanje gotove jufke
-600 g oraha
-300 g tirit
-200 g badema
-700 g šećer
-900 ml voda
-400 g margarin
-1 šolja ulja
-1 limun
Priprema:
Rastopiti margarin i ulje na blagoj vatri. Napraviti tirit od ulja, jaja i brašna, a orahe sitno isjeckati, kao i bademe.Na drvenoj podlozi redati dvije jufke, pa masnoćom preliti preko jufke. Na tako pripremljenu jufku staviti tirit i na kraju orahe i bademe.
Potom opet staviti dvije jufke, i sve dobro zarolati. Rezati ružice na debljinu 3-4 cm i pecite na 180°C oko sat vremena. Od vode, šećera i limuna spremiti agdu, pa njom preliti gotove ružice.
Više »

Sarajevski Kadaif

Za ovu bajramsku poslasticu treba izdvojiti 30tak minuta. Vrlo jednostavno za napraviti.
Sastojci
-250 gr tanki kratki rezanci za kadaif
-120 gr maslaca
-50 gr oraha ili badema
-Malo suhog grožđa
Sirup :
-500 gr šećera
-1/2 l vode
-100 gr  meda
-1 Vanilin šećer
-1 Limun
Priprema:
Polovinu svježih rezanaca složiti u pleh podmazan maslacem. Preko rasporediti sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. Odozgo opet naslagati rezance i preliti rastopljenim maslacem.
Tako pripremljen kadaif staviti da se peče na 200 stepeni jedan sat. U međuvremenu pripremiti preliv. Od šećera i vode kuhati sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati med i nacijeđen limun.Vruć kadaif preliti polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhati da bude gust, pa ponovo preliti kolač. Tek potpuno hladan kadaif isijeći na kocke i poslužiti.
Više »