Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, srpnja 27, 2013

Lemon Curd Cheesecake

Sastojci
Kora (za pleh veličine 18×18 cm):
- 30 g. hladnog putera
-1 jaje
-15 g.smeđeg šećera
-1/2 kašike rendane kore limuna
-1 prstohvat soli
-60 g.brašna.
Krema od sira:
 -250 g. Quarka (ili kisele pavlake,kis.vrhnja,..)
-1 jaje
-50 g.šećera
-1 kašika ulja
-1-2 kašike soka od limuna
-100 ml. slatke pavlake (tečne za šlag)
-15 g. pudinga u prahu od vanile.
Lemon Curd:
 -2 jajeta
-60 g.soka od limuna
-kora od 1 limuna
-65 g.šećera
-40 g. putera
Priprema
Lemon Curd:
U šerpu staviti šećer, jaja, sok limuna, rend.koru i mješati 8-10 min. lagano dok se ne zgusne. Procjediti  kroz sitnu cjediljku, dodati puter sjeckani sjeckan na kockice i prohladiti. Ostaviti da se skroz ohladi.
Kora:
Rernu zagrijati na 200 C. Sve sastojke osim brašna staviti u jednu posudu, mutiti mikserom. Kad je masa kompaktna, postepeno dodavati brašno. Masa ce  biti gušča. Manji pleh podmazati, kašikom sipati masu (biće malo teže masa je gušča, ali ide) i peći 10 min.
Krema od sira:
Rernu smanjiti na 170 c. Umutiti dobro quark sa šećerom, dodati jaje, i limunovu koricu, a zatim sve ostalo. Mutiti mikserom par minuta. Kremu sipati na koru, i vratiti u rernu, i peći 40 min. Pečeni Chees dobro ohladiti. Premaziati ga sa Lemon Curdom i ohladiti najmanje 2-3 h. Sjeći po volji, u trokutiće, kocke...
Više »

subota, srpnja 20, 2013

Pečene Pastrmke i krompir salata

Evo nas na vikendici blizu ribnjaka, pa kupili 2 svježe pastrmke. To je današnji ručak, dok se ribe peku..evo recepta.. :)

Sastojci

Krompir salata
-4 kom krompira
-2 struka mladog crnog luka
-1 struk mladog bijelog luka
-1kom paradajza
-1 veza peršuna
-1kom sok limuna
-1 kašičica soli
-malo bibera
-4 kašike maslinovog ulja

Pečena pastrmka
-4 kom pastrmki od oko 300g
-1 kom kore i soka od  limuna
-malo bibera
-1 kaščica mrvljenog suhog ruzmarina
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašičica soli
Priprema
Za pripremu ovog ručka treba odvojiti oko sat vremena.
Prvo očistiti krompir, isjeckati na kockice i obariti u slanoj vodi. Isjeckati luk, peršun i paradajz.
So i biber sjediniti sa uljem i sokom od limuna. Obaren krompir topao sjediniti sa ostalim povrćem i sve začiniti.Servirati na listovima zelene salate.
Izmješati ulje, sok od limuna, ruzmarin, biber i so. Ovom smjesom natrljati pastrmke i poredati u pleh za pečenje. Peći na 180oC, 40 minuta.
Više »

petak, srpnja 19, 2013

Najbolja Štrudla

Sastojci:
600 gr brašna,
1 jaje,
250 gr margarina
1 kvasac
1/2 šoljice mlakog mlijeka
1/2 korice limuna
2 kašike šećera
1 kašićica soli
Fil:
oko 150 gr oraha, maka, lješnjaka ili rogača, malo grožđica
1 dl mlijeka,
po ukusu šećera,
1 vanilin šećer,
posipanje: šećer u prahu
Priprema:

Tijesto:
Brašno, so, šećer pomiješati, dodati jaje, otopljen margarin, koricu od limuna, mlako mlijeko i izmrvljen kvasac.  Umijesiti fino, glatko tijesto i pustiti ga da malo naraste.
Podijeliti ga na 4 loptice prije punjenja.


Fil:
Mak, orahe, lješnjak ili rogač staviti u mlijeko i kuhati na niskoj temperaturi , miješajući.
Dodati šećera po želji i  vanilijinog šećera... dodati grožđice.

Ugrijati rernu na 200 stepeni.
Tijesto razvaljati i 3/4 kvadrata  premazati   nadjevom.
Urolati , premazati žumanjcem i peći oko 20-25 minuta.




















                  

Više »