Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, srpnja 03, 2013

SALATA OD PILETINE I TJESTENINE

Al dente – tjestenina skuhana tako da se osjeti pod zubima, idealan je način  za makarone pripremiti kao salatu.

Sastojci 

-300 g kuhane piletine
-150 gmrkve
-150 g graška
-150 g Kukuruza šećerca
-100 g gorgonzole
-150 g makarona
-1 kašika Senfa
-400 ml kiselog vrhnja
-malo soli
Priprema

Vrijeme koje je potrebno ua napraviti ovu salatu :40 min.
Kuhanu piletinu narezati na kockice. Mrkvu također narezati na kockice, pa je zajedno s graškom skuhati u blago posoljenoj vodi. Piletini dodati ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu.
Senf, vrhnje i malo soli pomiješati i preliti preko salate od piletine i makarona.
Poslužiti kao hladno predjelo. Piletina se može kuhati s malo Vegete da bude ukusnija, ili koristiti pečenu bez kožice.

Više »

utorak, srpnja 02, 2013

Sarajevske Gurabije

One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti.

Sastojci:

500g brašna
300g meda ( odlične su i sa pekmezom)
50g maslaca
200g šećera
300g oraha
četiri žumanca
malo korice od limuna
malo cimeta
Priprema:

Brašno, maslac, samljeveni orasi i šećer se izmiješaju izmješaju i preliju vrućim medom. Kad se smjesa ohladi, dodaju se žumanci, narendana kora od limuna, po želji i cimet.

Tijesto se dobro izmijesi ostavi da odstoji na hladnom. Zatim se razvije na cm debljine, oblikuju loptice koje spljoštite i poredaju u uljem namazanu tepsiju.

Premažu se razmućenim jajetom dva puta i stave peći.

One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti .

Više »

Sogan Dolma - Bosanski recept

Dolme su jela od povrća nadjevena faširanim mesom i rižom. Mogu se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta, što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu. Recept je  za dolmu od crvenog luka.

Sastojci :

-600g crvenog luka
-malo crvene paprike
-malo sirćeta
-400g pavlake
Za fil:
-100g crvenog luka
-400g mljevene junetine
-80g riže okrugle
-dvije kašike paradajz pirea
-dvije kašike maslaca ili ulja
-jedno jaje
Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.
Fil se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.



Više »