Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, srpnja 02, 2013

Sarajevske Gurabije

One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti.

Sastojci:

500g brašna
300g meda ( odlične su i sa pekmezom)
50g maslaca
200g šećera
300g oraha
četiri žumanca
malo korice od limuna
malo cimeta
Priprema:

Brašno, maslac, samljeveni orasi i šećer se izmiješaju izmješaju i preliju vrućim medom. Kad se smjesa ohladi, dodaju se žumanci, narendana kora od limuna, po želji i cimet.

Tijesto se dobro izmijesi ostavi da odstoji na hladnom. Zatim se razvije na cm debljine, oblikuju loptice koje spljoštite i poredaju u uljem namazanu tepsiju.

Premažu se razmućenim jajetom dva puta i stave peći.

One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti .

Više »

Sogan Dolma - Bosanski recept

Dolme su jela od povrća nadjevena faširanim mesom i rižom. Mogu se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta, što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu. Recept je  za dolmu od crvenog luka.

Sastojci :

-600g crvenog luka
-malo crvene paprike
-malo sirćeta
-400g pavlake
Za fil:
-100g crvenog luka
-400g mljevene junetine
-80g riže okrugle
-dvije kašike paradajz pirea
-dvije kašike maslaca ili ulja
-jedno jaje
Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.
Fil se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.



Više »

petak, lipnja 28, 2013

Salata od svježeg lososa / Fresh salmon salad

Ljeti uvijek dobro dođu osvježavajuće salatice. Ova salatica s lososom se brzo se priprema, potrebno je samo nekoliko namirnica, a varijante su beskonačne.
Sastojci:
-200 g tanko izrezanih fileta svježeg lososa
-125 g rikule
Dressing
-sok od 2 limuna
-4 kašike extra djevičanskog maslinovog ulja
-par kapi soka od narandže
-pola kašićice šećera
-1/4 kašićice soli
.-200 g mini paradajza
-125 h mozzarelle
-kapare
Priprema:
Rikulu operati, osušiti i posložiti na pladanj. Filete lososa narezati na male komade i poslagati po rikoli. Iscijeđeni sok od jednog limuna preliti preko lososa i rikole.
Za dressing iscijediti sok od drugog limuna, dodati mu maslinovo ulje, šećer, sol, par kapi soka od narandže i dobro promiješajti. Paradajz i mozzarellu narezatii poslagati na pripremljenu salatu. Po želji dodati masline i kapare i sve preliti pripremljenim dressingom. Rashladiti i poslužiti.


Više »