Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, svibnja 27, 2013

Sladoled od Jagoda

Sastojci:
300 g jagoda
5 žumanaca
1 kašika šećera
4 kašike meda
100 g pavlake
2,5 dl slatke pavlake
1 kašika ekstrakta od vanilije
Priprema:
Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom i skuhati na pari. Ostaviti da se ohladi i dodati pavlaku, med i ekstrakt vanilije. Dodati blendirane jagode, sve promješati, smjesa će biti dosta rijetka.
Pavlaku umutiti da bude čvrsta, dodati smjesu od jaja i jagoda i lagano promješati.
Prebaciti u plastičnu kutiju sa poklopcem. staviti u zamrzivač i na svakih sat vremena promješati viljuškom da se razbiju kristali leda.
Kada se stavi med umjesto šećera, manje se stvaraju kristali leda(Džejmi Oliver).






Više »

nedjelja, svibnja 12, 2013

Šareni Jogurt Kolač

Sastojci: sastojci se mjere u čašama od jogurta – 2 dcl
 1 čaša jogorta
 1 čaša šećera
 2 čaše brašna
 3/4 čaše ulja
 2 jajeta
 1 prašak za pecivo
 3 kašike kakaa
 3 kašike kuhane kafe
  masnoća i brašno za kalup ili masni papir

Priprema:
Vrijeme pripreme:35 min

Uključiti pećnicu na 175-180 st.C                                                                                     
Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pečenje. Miksati jaja sa šećerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenično brašno sa praškom za pecivo i jogort. Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kavu. U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveći šare kao na mramoru. Peći 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm). Pečen kolač razrezati i posuti šećerom u prahu.

Više »

nedjelja, travnja 07, 2013

Prasa punjena Faširanim mesom - Praziluk sa mljevenim mesom

Recept:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi
Priprema:
Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuhati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak). 
Sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi. 
Ostaviti da se malo prohladi.
Napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati praziluk.
Zaliti paradajiz sokom i peći na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu toliko da se sir istopi.




Više »