Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, travnja 07, 2013

Prasa punjena Faširanim mesom - Praziluk sa mljevenim mesom

Recept:
4 praziluka (oko 1 kg)
1 srednja glavica luka
1 mrkva
500 g mljevenog mesa
so, biber, aleva paprika
mast ili ulje
oko 3 dl soka od paradajza
100 do 150 g ribanog sira koji se topi
Priprema:
Praziluk očistiti i bijeli dio isjeći na komade dugačke 10 cm, staviti u vrelu vodu i kuhati dok ne omekša. Izvaditi iz vode, ocjediti i razdvojiti slojeve tako da ostane truba sa dva sloja listova, spoljnih.
Poželjno je prije toga da ste na masnoći izdinstali sjeckani luk i rendanu mrkvu i dodali mljeveno meso, pržeći dok sva voda ne ispari. Začiniti po ukusu, so, biber i aleva paprika (moj dodatak). 
Sredinu praziluka treba sitno isjeckati i spojiti sa mesom i dinstati dok se praziluk ne istopi. 
Ostaviti da se malo prohladi.
Napuniti trubice sa smjesom od mesa, ostatak mesa staviti u tepsiju i po njemu poredati praziluk.
Zaliti paradajiz sokom i peći na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja posuti rendanim sirom i vratiti u rernu toliko da se sir istopi.




Više »

nedjelja, siječnja 27, 2013

Punjene 'filovane' paprike - Bosanski recept

Sastojci:
Fil:
70 dag miješanog mljevenog mesa - junetine
2 kom sitno sjeckanog luka
3 čehna sjeckanog bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašićica soli
1/2 kašićice crnog bibera
6 kašika riže
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ili suncokretovog ulja
2 velike kašike brašna
malo celera i peršuna
2-3 velike kašike koncentrata paradjza
malo soli


Priprema: 
Paprike, očistiti od sjemenki.
U jednu zdjelu staviti mljeveno meso i redom mu dodati sve sastojke .
Dobro izmješati, probati da se vidi da li je dobrog ukusa
Smjesom napuniti paprike .
U lonac za kuhanje staviti ulje i prepržiti na njemu brašno.
U to dodajti pasirani paradajz ili koncentrat.
Dolijevajti vodu, sve dok se ne dobije željena gustoća umaka.
U umak staviti punjene paprike i celera i pršuna.
Poklopite i kuhati 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
Poslužiti vruće sa dosta umaka po zelji i pavlake.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.

Više »

Keksici od Cokolade i Oraha

Sastojci:
250 ml sobne temperature mekanog maslaca
375 ml smedeg secera
2 veca jajeta
5 ml extrakta vanilije
500 ml brasna
60 ml gustina
5 ml sode-bikarbone
prstohvat soli
500 ml cokoladnih kapljica
300 ml oraha, grubo sjeckanih
Priprema:
 U dubljoj posudi izmijesati maslac i secer, dodati jaja, dobro sve izmijesati.
Dodati brasno sa sodom-bikarbonom, malo soli i gustin..Napraviti tijesto u koje na kraju dodamo cokoladne kapljice ili komadice cokolade i grubo sjeckane orahe.
Pripremimo 2 veca pleha, postavimo papir za pecenje i slazemo komadice tijesta..po volji, veci komadici, manje keksica i obrnuto.
Veci keksici se moraju duze peci dok je manjim keksicima, vrijeme pecenja krace.
Keksice peci u predhodno zagrijanoj rerni na 175C oko 15 minuta.
Ohladiti i posluziti uz kavu ili caj..









Više »