Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 27, 2013

Punjene 'filovane' paprike - Bosanski recept

Sastojci:
Fil:
70 dag miješanog mljevenog mesa - junetine
2 kom sitno sjeckanog luka
3 čehna sjeckanog bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašićica soli
1/2 kašićice crnog bibera
6 kašika riže
1 kašika sitno sjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ili suncokretovog ulja
2 velike kašike brašna
malo celera i peršuna
2-3 velike kašike koncentrata paradjza
malo soli


Priprema: 
Paprike, očistiti od sjemenki.
U jednu zdjelu staviti mljeveno meso i redom mu dodati sve sastojke .
Dobro izmješati, probati da se vidi da li je dobrog ukusa
Smjesom napuniti paprike .
U lonac za kuhanje staviti ulje i prepržiti na njemu brašno.
U to dodajti pasirani paradajz ili koncentrat.
Dolijevajti vodu, sve dok se ne dobije željena gustoća umaka.
U umak staviti punjene paprike i celera i pršuna.
Poklopite i kuhati 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
Poslužiti vruće sa dosta umaka po zelji i pavlake.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krompirom ili samo sa hljebom.

Više »

Keksici od Cokolade i Oraha

Sastojci:
250 ml sobne temperature mekanog maslaca
375 ml smedeg secera
2 veca jajeta
5 ml extrakta vanilije
500 ml brasna
60 ml gustina
5 ml sode-bikarbone
prstohvat soli
500 ml cokoladnih kapljica
300 ml oraha, grubo sjeckanih
Priprema:
 U dubljoj posudi izmijesati maslac i secer, dodati jaja, dobro sve izmijesati.
Dodati brasno sa sodom-bikarbonom, malo soli i gustin..Napraviti tijesto u koje na kraju dodamo cokoladne kapljice ili komadice cokolade i grubo sjeckane orahe.
Pripremimo 2 veca pleha, postavimo papir za pecenje i slazemo komadice tijesta..po volji, veci komadici, manje keksica i obrnuto.
Veci keksici se moraju duze peci dok je manjim keksicima, vrijeme pecenja krace.
Keksice peci u predhodno zagrijanoj rerni na 175C oko 15 minuta.
Ohladiti i posluziti uz kavu ili caj..









Više »

nedjelja, siječnja 13, 2013

Punjena Purica


Sastojci:
-1 očišćena purica
-1 kašika  masti
-1 dl bijelog vina
-2-3 kašike juhe ili vode
-so
Za nadjev:
-300 gr  teletine
-50 gr slanine
-nekoliko šampinjona
-1 kašika maslaca
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-1 kašika  vlasca
-1 jaje
-1 žumance
-biber
Priprema:
Puricu operemo i odrežemo joj vrat, posolimo je izvana i iznutra. Pripremimo nadjev od mljevene teletine,  slanine i na listiće narezanih šampinjona. Dodamo otopljeni maslac,  peršun i vlasac, jedno cijelo jaje i jedno žumance pa sve posolino i popaprimo i dobro promiješamo.
Dobivenom smjesom napunimo puricu, sašijemo je koncem i stavimo na namašćeni lim. Gornji dio purice i batake obložimo tankim kriškama slanine. Puricu prelijemo vinom i stavimou prethodno zagrijanu pećnicu da se peče na umjerenoj temperaturi. Više je puta prelijemo sokom od pečenja.
Kad je purica pečena, izvadimo je iz lima, narežiemo na komade i složimo na pladanj. Umak procijedimo kroz sito i njime prelijemo narezane komade purice. Poslužimo uz zelenu salatu.
Više »