Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 05, 2013

Špageti Carbonara/Spaghetti Alla Carbonara

Italija je osim pizze poznata po raznim vrstama tjestenine. Jedna od najpopularnijih, a i najomiljenijih tjestenina je “carbonara” što bi u slobodnom prijevodu značilo «tjestenina na ugljenaričin način». 
Za spremanje ovog obroka trebati će nam nepunih pola sata.
Sastojci:
-250 gr špageta
-15 dkg suhe slanine ili pršuta
-2 češnja bijelog luka
- pola dcl dobrog bijelog vina
-10 dkg parmezana
-2 dcl vrhnja za kuhanje
-1 jaje
-1 žumanjak
-bijeli papar
- so
Priprema:
Dimljenu slaninu izrežemo na tanke trakice, pa na kockice, te je stavimo da se zažuti sa 2 češnja bijelog luka.  Kad se slanina popržila izvadit ćemo bijeli luk i ocijediti ćemo suvišnu masnoću. Potom dodamo vino te pričekamo nekoliko minuta da ono ispari. Zatim dodamo vrhnje za kuhanje i kad provrije sklonimo s vatre. Špagete skuhamo, s tim da pazimo da se špageti ne prekuhaju nego ostanu «al dente». Zatim ih ubacimo u slaninu sa vrhnjem i stavimo na vatru da uzavru, te onda dodamo smjesu od 1 jaja, 1 žumanjka, bijelog papra i 5 dkg parmezana. Izuzetno važno je da špagete dignemo sa vatre pa umiješamo tu smjesu, a to radimo brzim pokretima da se jaja ne bi skuhala. Odmah poslužimo sa ostatkom parmezana.
Prijatno
Više »

Lazanje sa goveđim mesom

Sastojci:
-70 dg mljevene govedine
-1 kg paradjza
-50 dg sira
-origano
-bešamel
-sol i biber
-3 češnja češnjaka
-Tijesto za lazanje
Priprema
Na miješanom ulju lagano prodinstamo češnjak dok ne dobije nježnu zlatnu boju. Dodamo mljeveno meso, zasolimo i dinstamo 25 minuta povremeno mješajući. 80 dg očišćenih i oguljenih paradajza isjeckamo na sitnije kockice i dodamo ih mesu. Zasolimo malo i kuhamo 15-ak minuta. Pred sam kraj pobiberimo i dodamo origano.
U drugoj zdjeli pripremimo zasoljenu vodu za lazanje u koju smo dodali malo ulja. Tijesto za lazanje ne trebamo kuhati jer se često na taj način raspadnu. Važno je da je smijesa od mesa vruća kad se lazanje slažu jer će se na taj način tijesto dodatno omekšati. Po par listića stavimo u vruću vodu na 1-2 minute i slažimo na nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu. Slažemo na način da tijestu prekrijemo površinu, dodamo meso, bešamel i izribani sir, pa opet tijesto... Lazanje prelijemo bešamelom. Pazimo da pravilno rasporedimo sastojke, a ako nam nečeg ostane to uvijek možemo staviti na gornji sloj što će djelovati i prilično dekorativno. Ostatak paradjta propasiramo ili samo izrežemo na tanje kriškice i stavimo preko bešamela. Pospemo sviježim origanom i dekorišemo ribanim sirom. Pećemo u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta na 220°C.
Uz lazanje možemo poslužiti običnu zelenu salatu.
Više »

Milanski Rižoto - Risotto alla Milanese

Rižoto je jelo koje se pravi od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti proprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično su to školjke, rakovi, ribe, gljive, meso, pršut, ali i povrće, ili dr. Nakon što se dodaju prilozi, u rižoto se dodaje voda ili temeljac (riblji, mesni ili od povrća) u malim količinama, začini i pirja oko trideset minuta. Poslužuje se kao predjelo, glavno jelo ili prilog.
Svaki talijanski grad ima svoju tjesteninu i svoj rižoto. Gotovo asketski izbor namirnica neka vas ne zavara – Milanezi znaju šta je dobro. Ako ne probate njihov risotto, niste savladali abecedu rižota.
.Sastojci za 4 osobe
-400 griže
-1 glavica luka
-100 g putera
-1,5 l vode
-2 Kokošje kocke
-2 kašićiceVegete
-150 ml vina
-1 kašićica šafrana u prahu
-50 g ribanog parmezana
Priprema
U kipuću vodu stavimo kocke za juhu i kuhamo oko 5 minuta.
Na ugrijanom puteru kratko propećemo nasjeckani luk i lagano ga pirjamo polijevajući juhom.
Dodamo opranu rižu, kratko je propečemo i propirjamo, postepeno je zalijevajući vrućom juhom - uz neprekidno miješanje.
Pred kraj pirjanja dodamo vino, Vegetu i šafran, a zatim parmezan.
Milanski rižoto služimo uz svježu sezonsku salatu.
Za rižoto koristimo rižu okrugla zrna (arborio).
Kombinacijom arborio riže koja sadrži dosta skroba i dolijevanjem tekućine rpilikom pirjanja riže dobit ćemo dovoljno sočan rižoto.

Više »