Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 05, 2013

Sarajevske Hurmašice

Sastojci:
Tijesto:
-2 jajeta
-2 šoljice šećera
-2 šoljice ulja
-brašna po potrebi
Agda:
-9 šoljica šećera
-11 šoljica vode
-1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 200-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.
Više »

Jednostavna Juha od Vrganja

Sastojci:
-2-3 dg sušenih vrganja
-5 dg putera
-1 dcl Vrhnja za kuhanje
-So po ukusu
-Peršunov list
-Kašićica brašna

Priprema:
Prije same pripreme juhe nužno je vrganje natopiti u vodi (1l) da bi omekšali (cca. 1 sat). Vodu ni u kom slučaju nemojte prolijevati jer ćemo je iskoristiti kasnije kao dodatak juhi. Kad su vrganji omekšali isjeckamo ih na tanke ploškice. U prikladnoj posudi na laganoj temeperaturi rastopimo puter, dodamo vrganje i lagano ih dinstamo 2 minute. Dodamo vodu u kojoj smo topili gljive i zasolimo po želji. Ukoliko volite vegetu umjesto soli možete dodati samo vegetu. Ostavimo juhu da se kuha 20 minuta. Pred kraj napravimo smjesu u maloj posudici od brašna i 1 dcl mlake (ne vruće) vode, te dobro izmiješamo. Dodamo juhi i miješamo. Pred sam kraj dodamo vrhnje za kuhanje i isjeckani peršun.
Više »

Čokoladni liker

Kako su još u 4. stoljeću Asteci pripremali čokoladni napitak, do danas postoji bezbroj njegovih hladnih i toplih vrsta. Ni ovaj 'home made' liker svojom slatkoćom u kombinaciji s rumom ne zaostaje za drugima. Pravo damsko piće, ali ne isključivo, obzirom da su rum i pića od ruma moj omiljeni izbor, ide recept na tu temu..:)
Sastojci
- 1,5 l mlijeka
-500 g šećera
-500 ml bijelog ruma
-2 Pudinga čokolada
- 100 gorkog kakaa
-1Vanilin šećer
Priprema
Puding i kakao razmutimo u 300 ml hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhamo.
U kipuće mlijeko dodamo šećer, vanilin šećer i kratko prokuhamo dok se šećer ne otopi.
Dodamo puding i kakao, pa ih mutilicom miješamo 2-3 minute.
U vruću smjesu dodamo rum, promiješamo i ohladimo.
Ohlađeni liker ulijemo u odgovarajuće boce i stavimo na hladno mjesto.
Čokoladni liker možemo poslužiti sa kockicama leda.
Trebamo ga obavezno povremeno protresti. Za rijeđi liker samo smanjimo količinu ruma i šećera, a povećamo količinu mlijeka.


Više »