Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, svibnja 05, 2015

Brz i Jednostavan Sočni Kolač sa Kokosom, Bez Jaja

Kolač je sočan i ukusan, uopšte nije suh. Jako lijepo paše uz kaficu.
Sastojci:    
1 čaša (2 dcl.) tečnog jogurta
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
1 čaša kokosa
1 vanilin secer
2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 kašićica praška za pecivo  
Glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema:
Umješajte sve sastojke . Ulijte u manji, namašćen i  pobrašnjen pleh (20x17) i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, nekih 30-tak minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečen. Na pari, ili tihoj vatri, otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko kolača. Čim se glazura stegne možete ga sjeći.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

Zapečene Pileće Šnicle

Sastojci:
600 g pilećih odrezaka
2 kašićice Vegete
250 ml slatkog vrhnja
2 kašike ulja
50 g naribanog sira edamera
Priprema:
Piletinu narežite na tanje odreske i pospite Vegetom pa neka odstoji oko 30 minuta.
Odreske popecite u tavi na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta, do zlatno žute boje.
Pripremljene odreske stavite u vatrostalnu posudu, prelijte slatkim vrhnjem, pospite naribanim sirom i pecite u rerni zagrijanoj na 230°C oko 10 minuta.
Odreske poslužite uz kuhano povrće po želji.
Umjesto edamera, možete upotrijebiti bilo koji drugi polutvrdi sir.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

nedjelja, travnja 26, 2015

Kolač s Vrućim Mlijekom

Sastojci:
120 ml mlijeka
60 g maslaca
165 g brašna
6 g praška za pecivo
165 g šećera
3 jaja (sobne temperature)
1 kašićica ekstrakta vanilije
1 neprskani limun ili naranča (naribana korica)
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte mlijeko i maslac dok se maslac ne otopi.
Maknite s vatre.
Brašno pomiješajte i prosijte s praškom za pecivo i malo soli.
Koricu limuna ili naranče sitno naribajte i pomiješajte sa šećerom.
Po originalnom receptu ide bijeli šećer, za kolač sa slike je korišten integralni smeđi šećer, zato je kolač smeđe boje, inače bi bio bijel.
Jaja umutite mikserom oko 1 minutu.
Dodajte zatim postepeno šećer s koricom limuna/naranče.
Nastavite mutiti još 10-ak minuta, dok se smjesa otprilike ne utrostruči, svijetla je i pjenasta.
Dodajte prosijano brašno u tri navrata miješajući.
Zagrijte ponovno mlijeko s maslacem skoro do tačke vrenja.
Dodajte ga iz dva puta u tijesto miješajući ponovno.
Uspite tijesto u namašten i pobrašnjen kalup promjera 20-22 cm (ili duguljasti kalup),
pecite kolač u rerni zagrijanoj na 175°C, 25-30 minuta.
Izvor: www.coolinarika.com
 
Više »