Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, srpnja 31, 2014

Mediterasnka Čorba

Sastojci:
400 g krompira
glavica luka
300 g boranije
2 kašike maslinovog ulja
200g paradajz sosa
so, biber
začin od suhog povrća
malo šećera
4 kašike slatke pavlake

Priprema:
Oguliti krompir i isjeći ga na velike kocke. Isjeckati luk. Boraniju presjeći na polovine.
Zagrijati ulje u šerpi i prodinstati krompir, luk i boraniju. Naliti vode i kuhati oko 25 minuta. Posoliti,
pobiberiti, dodati začin od suhog povrća, paradajz sos i malo šećera. Kad provri isključiti.
Više »

Domaći Mančmelou

Sastojci:
Kora:
5 jaja
šoljica šećera u prahu
1/2 šoljice ulja
šoljica mlijeka
1,5 šoljica brašna
kesica praška za pecivo
2 kašike kakaa
Krem:
5 bjelanaca
8 kašika šećera u prahu
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike šećera u prahu
80 g margarina

Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pleh za pečenje podmažite i pobrašnite. Za koru u brašno stavite prašak za pecivo i kakao, i sve izmješajte. U drugoj posudi izmiksujte žumanca, šećer u prahu i ulje dok ne dobijete mjehuriće, a zatim dodajte naizmjenično malo mlijeka pa malo mješavine brašna, praška i kakaa, opet malo mlijeka… dok sve ne utrošite. Smjesu izlijte u pleh i pecite oko 25 minuta. Kad je kora gotova, izvadite je iz rerne i izbodite viljuškom. Smanjite temperaturu na 100 stepeni.
Bjelanca izmutite u čvrst šlag, dodajte šećer i mješajte laganom brzinom. Stavite na koru i vratite u rernu na 25 minuta. Za glazuru na pari mješajte čokoladu i šećer dok se čokolada ne rastopi, potom dodajte margarin i mješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Ohlađen kolač prelijte glazurom.
Ohlađen kolač možete isjeći na kocke i tek tad preliti glazurom kako biste dobili mančmelou tortice.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »

Caprese Salata

Jednostavna i osvežavajuća salata
Sastojci:
4 paradajza srednje veličine
4 kašičice maslinovog ulja
8 svježih listova bosiljka
200g mocarele
so
Priprema:
Mocarelu izvadite iz sirutke i izrežite na tanke režnjeve.
Hladan, tvrđi paradajz isjecite na kolutove.
Složite na tanjir naizmjenično – red paradajza, red mocarele.
Sve prelijte maslinovim uljem, posolite i pospite listićima bosiljka.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/
Više »