Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, travnja 23, 2020

Superbrzi Uštipci

Superbrzi doručak - gotov je za 20 minuta, a sve sastojke vjerovatno imate u frižideru.
Sastojci:
14 ravnih kašika brašna
jaje
čaša jogurta
malo soli
pola kesice praška za pecivo
ulje za prženje

Priprema:
Sipati u posudu brašno, prašak za pecivo i malo soli (ako imate malo više vremena, najbolje je sve zajedno prosijati), pa sve izmiješati.
Umutiti jaje, dodati u brašno, pa dodati i jogurt i dobro izmiješati viljuškom.
Sipati ulje u manju šerpicu ili dublju tavu, otprilike jedan cm visine, dobro zagrijati, vaditi kašikom uštipke i pržiti sa svake strane da lijepo porumene.
Služiti sa sirom - ko voli može i malo šunke ili suhog mesa, uz čaj ili bijelu kafu.
Prijatno!
Više »

srijeda, travnja 22, 2020

😊😊


Više »

Jednostavno: Tiramisu s Jagodama - Sezonsko Izdanje Talijanskog Klasika

Za pripremu popularnog deserta, umjesto kafe, upotrijebi mirisne jagode čija je sezona upravo počela!
Pod ruku sa sezonom jagoda ide i sezona deserata za koje ne treba paliti pećnicu. U tu kategoriju spada i ovaj slastan lažni tiramisu. Zovemo ga lažnim jer se piškote umaču u sirup od jagoda, umjesto u kafu, a kremi od jaja nema ni traga.
Unatoč izmjenama, riječ je o savršenom slojevitom desertu koji ti neće oduzeti puno vremena. Svakako isprobaj čim se domogneš prve kutijice jagoda!
Sastojci za sirup od jagode:
350 g jagoda
4 kašike soka naranče
2 kašike šećera
Ostali sastojci:
Piškote (trebat će otprilike 25 komada)
200 g mascarponea
4 kašike šećera u prahu
200 g grčkog jogurta
150 g jagoda

Priprema sirupa:
Operi, očisti i nareži jagode na manje komade. Prelij ih sokom od naranče, pospi šećerom i stavi na laganu vatru. Pusti da krčka i povremeno promiješaj.
Nakon nekoliko minuta, kad jagode omekšaju, makni ih s vatre i zgnječi.
Pričekaj da se malo ohladi, procijedi uz pomoć gaze ili cjedila, premjesti u čistu posudicu s poklopcem i stavi u frižider.
Priprema tiramisua:
Pripremi posudu za pečenje duboku barem osam centimetara.
Izmiksaj mascarpone sa šećerom u prahu i grčkim jogurtom u pahuljastu i sjajnu kremu. Jagode operi i tanko nareži.
Svaku piškotu umoči u ohlađeni sirup s obje strane, ali nakratko kako se ne bi razmočila. Poslaži ih tako da prekriju dno posude. Premaži polovicom kreme od mascarponea pa poslaži polovicu jagoda. Ponovi cijeli postupak i završi s narezanim jagodama.
Stavi u frižider na najmanje četiri sata!
Izvor: https://gastro.24sata.hr/
Više »