Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, siječnja 18, 2019

Brzi Čokoladni Kolač bez Brašna i Pečenja - Jednostavan za Pripremu

Zamislite kolač za koji vam ne treba brašno, koji se ne peče i koji se sprema za svega pola sata.
U tom slučaju će vas obradovati vijest da takav slatkiš postoji i da ga je i više nego lako napraviti.
Sastojci:
225 g tamne čokolade
225 g slatke pavlake,
1/4 kašičice soli,
Kakao,
Puter za podmazivanje pleha.

Priprema:
Podmažite pleh sa malo putera, a zatim ga prekrijte papirom za pečenje tako da pređe preko rubova pleha. Rastopite čokoladu na blagoj vatri.  Ugrijte slatku pavlaku na niskoj temperaturi. Kada se dobro zagrije skinite je sa ringle i ubacite so. Promiješajte.
Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smjesu prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite.
Kada se kolač ohladio, izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi. Pospite sa malo kakaoa i isjecite.
Izvor: http://mogujatosama.rs/
Više »

četvrtak, siječnja 17, 2019

Štrudla od Jabuka

Sastojci:
500 g glatkog brašna
2,2 dl mlake vode
malo soli
4 kašike ulja
Fil:
1 kg jabuka
3 kašike smeđeg šećera
vanilin šećer
cimet
malo prezle
a ako su jabuke pune so

Priprema:
Zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti da miruje oko dva sata. Na čistom stolnjaku pobrašniti pa tijesto razvaljati i razvući rukama, tj. dlanovima tako da bude gotovo prozirno. Nauljiti ga pa rasporediti po njemu fil i zarolati tako da pridignete stolnjak pa rolati tijesto pomoću stolnjaka. Štrudle prerezati na dužinu posude za pečenje pa ih poslagati i premazati maslacem te peći na 180-200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Štrudle se mogu napraviti i s gotovim listovima za savijače ili jufke.
Izvor:https://www.jutarnji.h




Više »

srijeda, siječnja 16, 2019

Za Ručak: Bosanski Teleći Gulaš

Sastojci: 
500 gr teletine
2 glavice crnog luka
1 cehno bijelog luka
zacini so,biber,vegeta,crvena paprika
1 kasika brasna
1 goveda kocka
margarin za kuhanje

Priprema:
Prvo izsjeckamo luk sitno, izrezemo meso na kockice i u jednu serpu sa debljim dnom staviti margarin za kuhanje, i kada se istopi i zagrije staviti luk da se dinsta.Kada je luk dobro omeksao staviti crvenu papriku i sve dobro izmijesati pa zatiti stavim meso i stalno mijesati par minuta.Dodati jednu punu kasiku brasna i mijesati oko 5 minuta, zatim nasuti vrucu vodu, zacine i govedu kocku.Kada gulas provri smanjiti tempreaturu i protisnuti u to bijeli luk.Kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.
Posluživanje
Gulas na ovakav nacin bude jako ukusan a luk jednostavno se pretvori u sos .Poslužiti uz pire krompir i rizu.
Više »