Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, travnja 20, 2017

Brza Pita - Uzljevak od Špinata i Sira

Sastojci:
1 šolja bijelog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
pola šolje ulja
3 jaja
pola kilograma špinata
200 grama sira (po izboru)
200 grama šunkarice
malo soli
Priprema:
Uključite rernu na 200c.
U posudi pomješajte bijelo i kukuruzno brašno. Dodajte prašak za pecivo, jaja, ulje, so. Promješajte  isjeckan špinat, sir i isjeckanu šunkaricu na kockice. Dobro promješajte.
Obložite pleh papirom za pečenje, sipajte smjesu i pecite 30-40 min.
Više »

srijeda, travnja 19, 2017

Stari Recept: Jeftin Mekan i Sočan Kolač s Orasima, Jabukama i Preliven Karamelom

U nastavku je bakin recept za fantastičan, izdašan, jeftin, mekan i sočan kolač..
Sastojci:
2 jabuke rendane + 50 gr šećera
3 jaja + 100-150 gr šećera
100 gr suhog groždja
1 prašak za pecivo i vanilin šećer
cimet
1 jogurt
150 gr ml. oraha
50 gr sjeckanih oraha
100 gr griza
150 gr brašna

Priprema: 
Umutiti jaja sa šećerom dodati sve sastojke dobro izmješati i sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni C 35-40 min
Kolač možete preliti po želji i posuti ostatkom sjeckanim orasima. Preliti karamelom i posuti orasima..
Izvor: http://kodbakeugostima.blogspot.ba
Više »

utorak, travnja 18, 2017

Za Ručak: Pohovana Pikantna Piletina

Napravite fantastičnu, iznutra sočnu a spolja hrskavu piletinu sa predivnom aromom,
i blago ljutkastim ukusom ( ako volite jače ljuto zaljutite malo više).
Sastojci:
– oko 900gr. čistog pilećeg mesa bez kostiju (1 bijelo meso i 2 bataka sa karabatkom)
– 3 krupnija jaja
– 4 kašike vode
– 1 kašikica soli
– malo muškantnog oraščića
– malo bibera ( na vrh kašikice)
– 1 kašikica mljevene slatke paprike
– 1 kašikica ljute mljevene paprike (ili sudžuk paprika)
– 1 kašikica bijelog luka u prahu
– pola kašikice đumbira u prahu
– 200 gr. brašna
– ulje za prženje oko 600 ml.
– so za meso

Pripprema:
Piletinu otkostiti, posoliti i izlupati sa čekićem za meso. Umutiti jaja sa vodom, a posebno izmješati brašno, začine i so.
Ulje staviti da se dobro zagrije pa smanjiti na srednju temperaturu.
Meso uvaljati u mješavinu brašna i začina, zatim u jaja pa opet u mješavinu brašna i začina.
Spuštati u vrelo ulje i na srednjoj temperaturi pržiti, prvo sa jedne a zatim i sa druge strane.
Vaditi na papirne salvete da se procjedi od viška masnoće i poslužiti uz prilog ili salatu.
Za salatu od krompira kao prilog:
– bareni krompir, ljubičasti luk, majoneza, so, pavlaka, muskantni oraščić..i zakiseliti sa limunovim sokom.
Prijatno!
Više »