Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, travnja 15, 2017

Šape - Nanin Recept

Sastojci: 
100 gr. šećera,
100 gr. oraha,
200 gr. putera,
170 gr. brašna i 
1 cijelo jaje

Priprema:
Zamjesiti tijesto, puniti modle i peći.
Više »

Želite pomfrit kao iz restorana? Evo nekoliko trikova za to!

Pomfrit vole svi, ali nije lako napraviti najukusniji - jedan sastojak je ključan za njegovu sočnost.
Pomfrit je vjerovatno jedna od onih stvari koje vole i stari i mladi. Ide uz sve, ukusan je, nije previše zdrav ali je i te kako dozvoljen, doduše povremeno.
Pa, konačno smo saznali u čemu je caka da krompir unutra bude sočan a spolja hrskav. Sastojak koji je zaslužan za ovo je verovali ili ne, kukuruzni skrob.

Primprema:
 Priprema je u suštini ista kao i do sada sa sitnim izmjenama.
 U prodavnici, odnosno na pijaci, trebalo bi da birate krompire sa tamnom korom i par klica. Zatim ga nasjeckajte ali tako da komadi budu debeli otprilike jedan centimetar. Ukoliko su pretanki, iznutra se neće ispržiti kako treba a spolja će izgoreti.
Pomfrit zatim obavezno posušite krpom kako biste što više vode izvukli. Pospite malo kukuruznog skroba, kako bi dodatno isušio višak vode koji krpa ne može. Upravo zbog ovoga vaš pomfrit će spolja biti hrskav kao što je i u restoranu.
 Zatim ravnomjerno poprskajte pomfrit sa malo maslinovog ulja, a onda ih i poređajte na pleh, pritom pazeći da ne napravite gomilice već da svaki komadić ima dovoljno prostora.
Više »

petak, travnja 14, 2017

Prijedlog za Desert: Mafini od Bijele Čokolade

Fini i slasni kapkejks kolači, kojima ćete se uvek vraćati.
Recept za 12 kolača
Sastojci:
150 g bijele čokolade, sitno isjeckane
2/3 šolje smeđeg šećera
1 2/4 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 šolja mlijeka
1 kašika ekstrakta vanile
4 kašike putera sobne temperature
2 jaja
3/4 šolje džema od maline ili nekog drugog
Za fil:
100 g putera, sobne temperature
2 1/2 šolje smeđeg šećera u prahu
2 kašike mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta od vanile

 Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite 12 kalupa za mafine papirom. Bijelu čokoladu otopite na pari. U dubljoj posudi pomješajte brašno, prašak za pecivo i so. U šolji izmješajte mlijeko i vanilu. Dodajte otopljenu čokoladu.
Posebno umutite jaja sa puterom i smeđim šećerom, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom smjesu sipajte u kalupe i pecite, oko pola sata. Ostavite mafine da se prohlade, potom ih izvadite iz kalupa za pečenje i ostavite da se dobro prohlade. U ohlađene mafine napravite udubljenje i sipajte džem od maline.
Za pripremu fila prvo dobro umutite puter, dok ne postane vazdušast, a potom dodajte ostale sastojke i mutite dok smjesa ne postane skoro bijela. Ako vam fil djeluje previše čvrst, dodajte malo mlijeka i nastavite da mutite. Pomoću šprica za ukrašavanje nanesite fil na mafine i po želji lagano narendajte cimet.
Više »