Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, travnja 12, 2017

Turske Pogačice sa Mesom

Sastojci:
Tijesto
– ca. 600 g brašna
– 40 g svježeg kvasca
– 300 ml mlijeka
– 50 ml ulja
– so
Fil
– 350 g faširanog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 1 svježa paprika
– 1 paradajz
– peršun
– so, vegeta, paprika, biber, ko voli može dodati ljute paprićice
– 50 ml ulja

Priprema:
Rastopite kvasac u malo mlijeka. Dodajte u preostalo, pogrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima.
Mjesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodajte jos malo brašna. Ostavite da stane 1 sat.
Za fil, sitno izsjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u faširano meso. Dodajte začine i mjesite smjesu rukom 2 min.
Od tijesta napravite 12 kolaćića. Svaki kolaćić pobrašnite malo i razvaljajte valjkom na veličine jedne prosjećne pizze.
Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta. Preklopite sa drugom polom i zavrnite malo krajeve. U večoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogače u tavi sa obje strane.
Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću.

Više »

utorak, travnja 11, 2017

Super Kolač: Posno Medeno Srce

Da i posni kolači plijene svojim punim ukusom i aromom, najbolje ćete se uvjeriti ako spremite kolač Posno Medeno Srce koji sam odabrala za Vas.
Sastojci:
2 šolje vode
2 šolje brašna
2 šolje smeđeg šećera
1 kesica cimeta
1 kašikica sode bikarbone
2 kašike kakaa
4-5 kašika džema od šljive
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g tamne čokolade

 Priprema:
Sve sastojke, dodajući ih redom po spisku, sjedinite i dobro pomješajte. U prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, pecite oko pola sata, na plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Glazuru kojom ćete kolač premazati napravite tako što na lagnoj vatri rastopite tamnu čokoladu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Izvor:
http://www.cokolade.rs
Više »

SATARAŠ

Tradicionalno jelo koje se najbolje slaže uz pečeno meso i pire krompir ili kuhanu rižu.
Vrijeme pripreme: do 90 min Broj porcija: 4 Kalorija po osobi: 189
Sastojci:
4 kom luk ,crveni
3 čehna bijelog luka
2 kom paprika, zelena
2 kom crvena paprika
1 kom paprika, žuta (mesnata)
4 kom paradajza,
šećer, smeđi (djelomično rafin.)
so
svježe mljeveni biber
4 kašike ulja maslinovog

Priprema:
Luk narežite na deblje kriške, a papriku na kockice. Paradajz zarežite na dnu pa ih prelijte vrućom vodom, ostavite par sekundi pa ih prebacite u zdjelu za hladnom vodom, ogulite im kožicu pa ih nasjeckajte na sitno.
Na 4 maslinovom ulju kratko pržite čbijeli luk narezan na sitno pa dodajte luk, posolite, pobiberite i dinstajte dok luk ne postane staklast, dodajte papriku, promiješajte i podlijte sa malo vode, smanjite vatru, poklopite i dinstajte 10 min.
Dodajte paradajz, promiješajte i kuhajte 20 min na laganoj vatri, dodajte šećer, so i biber po potrebi.
Izvor:http://gastro.24sata.hr/
Više »