Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, travnja 10, 2017

Bistra Čorbica od Povrća

Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike suncokretovog ulja
2 čehna bijelog luka
1 pakovanje Zamrznute mješavine povrća prijedlog Kraljevski mix
150 g tikvica
1 kašika Vegete
1 l vode
Za knedle:
1 jaje
40-50 g Oštrog brašna
so
Crni biber mljeveni

Priprema:
Na mješavini ulja kratko popecite nasjeckani bijeli luk.
Dodajte mješavinu zamrznutog povrća, tikvice narezane na kockice, Vegetu i 500 ml vode. Kuhajte oko 10 minuta.
Jaje pomiješajte s brašnom, malo posolite, pobiberite, pa izmiješajte u gusto tijesto. Ostavite ga stajati oko 5 minuta.
Kuhanom povrću dodajte još oko 500 ml vode, a kada zakipi, kašićicom postepeno umiješajte knedle.
Juhu nastavite kuhati još 5-8 minuta.
Pospite narezanim bosiljkom i poslužite.
Knedle možete pripremiti s mješavinom oštrog i glatkog brašna u jednakim omjerima.
Izvor:https://www.coolinarika.com

Više »

Jednostavan Desert: Čokoladni Sufle

Okolo hrskav, a unutra kremast, pa još poslužen sa sladoledom, čokoladni sufle sigurno je jedan od najekstravagantnijih kolača.
Sastojci:
140 g  tamne čokolade
3 jajeta
130 g smeđeg šećera
30 g brašna
5 kašika putera
1/2 kašičice cimeta

 Priprema:
Istopite tamnu čokoladu i puter na pari, pa dodajte cimet. Posebno umutite jaja i smeđi šećer. Dodujući čokoladu u umućena jaja, sjedinite lagano obje smjese. Mješajte sve vrijeme uz postepeno dodavanje brašna.
Kalupe za mafine premažite puterom, pa uspite smjesu. Pecite 12 min u rerni zagrejanoj na 200°C. Prevrnite ih na tanjir i poslužite sa sladoledom.
Izvor:ww.cokolade.rs
Više »

Tart sa Špinatom, Sirom i Krompirom

Sastojci:
pola kg krompira,
pola kg špinata,
pet tankih kora,
150 g sira,
4 jajeta,
250 ml slatkog vrhnja,
100 gr masla,
so,
biber

Priprema: Krompir narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Špinat operite i narežite, te kratko skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Kore obilno namažite otopljenim maslom i složite jednu na drugu u kalup za pečenje. Kuhani krompir zgnječite i pomiješajte s ribanim sirom, te po potrebi posolite i pobiberite. U posebnoj posudi pomiješajte jaja i slatko vrhnje pa dodajte krompiru. Umiješajte špinat, pa smjesu složite na pripremljene kore. Pecite 20-ak minuta na 180 stepeni.
Više »