Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, travnja 09, 2017

Desert u Čaši: Desert od Kokosa i Griza s Višnjama

Za današnji desert sam odabrala Desert u Čaši sa kokosom, grizom i višnjama, osvježavajuć i divnog ukusa.
Sastojci (za 4 osobe):
2 jajeta
60 g  šećera
1 pak. vanilin šećera
prstohvat morske soli
400 ml mlijeka
200 ml kokosovog mlijeka ili obično mlijeko i  do 100 grama kokosa
100 g griza
250 g višanja (Trenutno Smrznute :) )
20 g crne čokolade

Priprema:
Razdvojiti jaja. Žumance pomiješati s burbon vanilin šećerom. Bjelance umutiti s malo soli u čvrstu masu. Slatko i kokosovo mlijeko ugrijati, dodati griz te ukuhati ga na laganoj vatri. Ukuhani griz lagano pomiješati sa žumancem. Umućeno bjelance dodati tek na kraju i sve zajedno pomiješati. Višnje oprati i ostaviti da se okapaju. Čokoladu isjeckati. Griz i višnje redati naizmjenično u staklenu zdjelicu. Ukrasiti sa isjeckanom čokoladom i poslužiti.
Više »

Jedostavno i Brzo: Makaroni Sa Povrćem

Danas za ručak pravimo nezamjenljive makarone s povrćem.
Sastojci:
– 1 pakovanje makarona
– 4 paprike
– 4 paradajza
– 3 čehna bijelog luka
– maslinovo ulje
– biber, so

Priprema:
Paradajz i paprike isjeckajte na komade, a zatim propržite na luku, začinite biberom i solju. Obarene makarone pomješajte sa ovim sosom, sipajte u vatrostalnu činiju, narendajte trapist sir i zapecite u rerni kao gibanicu. Servirati sječeno na kriške.
Više »

subota, travnja 08, 2017

Kolač Zebra - Brz i Ukusan

Nevjerovatno ukusan i nježan kolač, koji možete lako i brzo pripremiti. Prednost ovog kolača je u tome što je zdrav i veoma se sviđa deci.
Njime ćete obogatiti  organizam dovoljnom količinom kalcijuma, fosfora i minerala koji jačaju koštani sistem.
Kolač možete pripremiti u rerni ili mikrovalnoj, čime ćete vrijeme pečenja smanjiti na samo 10 minuta!
Sastojci:
– polumasni sitni sir – 500 gr
– šećer- 5 supenih kašika
– jaja – 2 komada
– griz – 4 supene kašike
– kakao prah – 1 supena kašika
– mlijeko – 150 ml
– vanilin šećer – 1 kesica
– so – na vrh noža, 2 gr
– malo praška za pecivo


Priprema:
U sir stavljamo šećer, so, jaja i vanilij šećer. Promješamo. Zatim dodajemo mlijeko i griz, i ponovo dobro promješamo. Tijesto dijelimo na dva dijela. U jedan dio dodajemo kakao.
Kalup za pečenje premazujemo uljem i počinjemo naizmjenično slagati tijesto: bijelo, pa braon.
Recimo stavite kašiku bijelog, onda odozgo kašiku braon, pa ponovo bijelog tijesta, i tako dok ne iskoristite obje smjese. Odgore možete viljuškom ili čačkalicom iscrtati šare, ili čak, crtež.
Kolač možete ispeći na dva načina.
Možete ga staviti u zagrijanu rernu na  180 stepeni i peći 35-40 minuta.
Možete ga peći i u mikrovalnoj pećnici. Posuda sa tijestom se stavlja  u mikrovaln, podesi se na maksimalnu snagu i podešavamo tajmer na 10 minuta.
Posle 10 minuta kolač je gotov. Neka odstoji u mikrovalnoj još  2 munuta. Vadimo iz kalupa, ohladimo i sječemo.
Kolač možete okrenuti i posuti čokoladom, ili možete pripremiti i čokoladnu glazuru i odgore posuti orasima, sve je stvar vašeg ukusa.
Prijatno!

Izvor:http://uspesnazena.com
Više »