Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, lipnja 08, 2016

Brz i Jednostavan Kolač sa Jagodama

Kolač je jednostavam za napraviti, tijesto je meko - divan.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 200 gr. secera
- 250 gr. brasna
- 6 supenih kasika ulja
- 9 supenih kasika vrele vode
- 1 prasak za pecivo
- 300 gr. voca po zelji (visnje, tresnje,  jagode, breskve, kajsije, jabuke ili mix voca)
Priprema:
Ukljucite rernu na 180 stepeni prije nego pocnete mutiti. Zumanca umutiti sa secerom, dodati vrelu vodu,  ulje, brasno i prasak za pecivo. Sve dobro umutiti. Posebno umutiti bjelanca u cvrst snijeg. Bjelanca dodati smjesi od zumanaca. Sve dobro izmjesati (nikako mikserom). Staviti na podmazanu tepsiju ili papir za pecenje. Odgore pobacati voce. Peci dok ne porumeni, provjerite da li je peceno tako sto ce te probosti cackalicom sredinu kolaca. Ako na njemu ima tjesta pecite jos malo. Imajte u vidu da je kolac sa vocem, pa nemojte cackalicu ubosti blizu voca jer ce  na cackalici ostati trag,a kolac vam je mozda vec pecen. Prohladjen kolac sjecite na kocke i pospite secerom u prahu. Mozete i slag posluziti. Prijatno!


Izvor: http://www.serpica.net/

Više »

ponedjeljak, lipnja 06, 2016

Brzi Ručak: Teleće Šnicle sa Mladim Krompirom i Tost Sirom

Sastojci:
1.5 kg telećih šnicli
1,5 kg mladog krompira
tost sir
vegeta,biber,peršun

Priprema:
Isjeći šnicle, ali ne puno tanko, začiniti sa vegetom, biberom i poredati u tepsiju jednu do druge.
Mladi krompir oguliti i zasjeći na više mjesta ( da bi poslije izgledao kao lepezica) ,začiniti sa vegetom i biberom.
Krompir poredati preko šnicli i pouljiti
Peći na 250c 40 minuta, pred kraj pečenja dodati 2 dl vode, i poredati tost sir preko mesa. vratiti u rernu da se još oko 5 minuta na 200 c.
Posluziti uz salatu po zelji.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

nedjelja, lipnja 05, 2016

Zdrav i Ukusan Đuveč sa Rižom i Špinatom

Sastojci:
2 kašike putera
jedan manji crni luk sitno isjeckan
prstohvat ljute aleve paprike
400 g špinata
šolja mlijeka
2 jajeta
1 šolja rendanog tvrdog sira, plus malo sira za posipanje
4 šolje integralne riže
kašika sjeckanog svježeg peršuna
kašika sjeckanog lista timijana
kašika sjeckanog lista bosiljka
so i biber

Priprema:
Skuhajte rižu. Špinat isjeckajte i kratko probarite. Zagrijte rernu na 175 stepeni. Namažite veliku tepsiju za đuveč puterom. U velikoj tavi na srednjoj vatri, izdinstajte luk sa 2 kašike putera i ljutom alevom paprikom dok ne postane providan. Dodajte špinat i dinstajte 3 minute. Ostavite sa strane.

U velikoj posudi umutite mlijeko i jaja zajedno. Dodajte rendani sir, kuhanu rižu, peršun, timijan, bosiljak i mješavinu sa špinatom i dobro sve izmješajte. Posolite i pobiberite. Naspite u tepsiju, pa odozgo pospite još rendanog sira. Pecite u rerni 30 minuta i poslužite vruće.

Izvor: http://stil.kurir.rs/
 zdravahrana.com
Više »