Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, rujna 14, 2015

Jednostavan Čokoladni Kolač - ne peče se

Volite slatko i volite praviti kolače, ali ne volite da vam to oduzima previše vremena? Onda je ovaj recept za vas. Probajte ovaj kolač koji se ne peče i obradujte sebe i svoje najmilije.
Sastojci:
800 gr. petit keksa
1/2 l. mlijeka
200 gr. čokolade
250 gr. margarina
3 kesice vanila šećera
Glazura:
200 gr. čokolade za kuhanje
1,5 dcl slatke pavlake
1 kašika margarina

Priprema:
U toplom mlijeku istopiti čokoladu, margarin i vanila šećer. Keks izmrviti, preliti sa toplim mlijekom i izmješati.
U kalup, oblika po želji, stavite foliju da bi kolač kasnije mogli lako da izvadite, rasporedite smjesu od keksa i ostavite u frižider na dva, tri sata da se stegne.
Dobro zagrijati slatku pavlaku, skinuti sa šporeta, staviti u nju komadiče čokolade i margarina , izmješati da se dobije glatka i sjajna smjesa i kada se ohladi na sobnoj temperaturu preliti preko gotovog kolača. Posuti kokosom ili po želji..
Izvor: blog.neum-bih.com
Više »

Preukusne Buhtlice sa Prelivom od Jogurta i Sira

Sastojci:
1 casa = 250 ml
4 case brasna
1 1/2 casa tople vode
10 gr. svjezi kvasac ili 1 pak. suhog
2-3 kasike ulja
1 kasicica soli
1/2 kasicice secera
4 jajeta
1/2 casa jogurt
100-150 gr. feta sira
1/4 casa ulje za umociti buhtlice

Priprema:
U 1/2 case tople vode ( uzete od potrebne kolicine vode za recept) stavite kvasac, pola kasicice secera i kasiku brasna i ostavite da naraste.
Prosijte brasno,odvojite pola case i ostavite na stranu za posipanje. Stavite 3 i pol case brasna u vanglu, napravite udublenje u kojem dodajete soli, kvasac, ulje i preostalu vodu. Zamjesite tijesto i ako je potrebno dodajite po malo od brasna koje ste ostavili sa strane. Mjesite isto kao za hljeb-5 minuta ili dok dobijete mekano glatko tijesto-da se ne ljepi.
 Tijesto stavite u nauljenu duboku vanglu, pokrijte najlonskom folijom i ostavite na toplo da se udupla.
Od tijesta kidajte male loptice. U manji duboki tanjir naspite ulje i umocite svaku lopticu u ulju i redjajte u tepsiju-pleh velicine 20 x 30 cm, ostavljajuci prostor izmedju loptica. Kad ste zavrsili sa svim tijestom, pokrijte tavu najlonskom folijom i ostavite buhtlice da malo narastu.
Razmutite jaja, dodajte jogurt i izmrvljen sir, sve dobro promjesajte i prelijte buhtlice. Ostavite da narastu jos 15-tak minuta.
Stavite da se peku u zagrijanu rernu na 180 c, dok porumene odgore.
Ako vam je jogurt gust, naspite malo mlijeka i izmutite pa dodajte u razmucena jaja. Ako mislite da vam je potrebno vise preliva dodajte jos jedno jaje i jogurt.
Izvor:  www.coolinarika.com
Više »

subota, srpnja 04, 2015

Kolač: Turske Kape - Turbani

Sastojci:
2 kom jaja
2 male soljice za kafu ulja
4 male soljice za kafu toplog mlijeka
35-38 supenih kasika brasna
1i po kesica instant suhog kvasca
2 supene kasike secera
2-3 kasike kakaa za tamni dio tijesta
2-3 kasike kokosa u svijetli dio tijesta- ali moze i bez njega
agda 700 gr secera
1 l vode
Priprema:
Pjenasti izmiksati jaja sa secerom pa dodavati postepeno ulje mlijeko, zatim kvasac i kasiku po kasiku mekog brasna.
zatim tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela u jedan dio dodati kakao a u drugi kokos, i ostaviti 45 min da se dize.
premijesiti tijesto na radnoj povrsini i od svakog odvojiti po 24 loptice, moze i manje ovisno kolike turbane zelite.
razvuci jednu svijetlu i jednu braon lopticu u valjke,valjke u pletenice i brzo u krug tj. u turban,zavuci kraj turbana ispod da se prilikom pecenja ne odvoji
peci na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata da lagano potamne.
agdu skuhati od 700 gr secera i 1 l vode cisto da bude mlaka kad budemo zalijevali turbane. i OBAVEZNO IH POLAKO ZALIJEVATI, da postepeno upiju agdu sve ce upiti. i povremo ih u toku hladjenja okretati da budu bas bas socni.. u prvih pola sata to radite svakih 10 min..i ne treba vise.
Posluziti uz soljicu kafe...
Više »