Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, lipnja 28, 2015

Savršen Jednostavni Banjalučki Kolač

Sastojci:
6 jaja
pola šolje šećera (2-2,5dl)
2/3 šolje ulja
šolja mljevenih oraha
šolja prezle
šolja griza
trećina praška za pecivo
zaljev
2 šolje vode
2 šolje šećera

Priprema:
Umutiti sastojke po redosljedu, istresti u veću tepsiju.
Peći na 200 stepeni nekih 20 minuta.
U međuvremenu prokuhati zaljev pa zaliti kolač (topao kolač-topao zaljev).
Kad upije posuti orasima.
Više »

Voćna Salama

Sastojci:
300 g suhih šljiva   
500 g suhih smokava   
250 g datulja   
150 g oraha   
200 g šećera u prahu   
1 Vanilin šećer     
korica jedne naranče

Priprema:
Očišćene šljive, orahe i koricu naranče narežite na sitne komadiće. Smokve i datulje sameljite.
Šećer u prahu s malo vode kuhajte do gustog sirupa (da se između dva prsta vuče nit), zatim skinite sa štednjaka, dodajte pripremljeno voće i dobro promiješajte.
Aluminijsku foliju pospite s malo kristalnog šećera i odozgo rasporedite dobivenu smjesu.
Pomoću folije valjajući oblikujte salamu i stavite je hladiti.
Izvor:  www.coolinarika.com
 
Više »

Za današnji ručak: Sočne Lazanje sa Mocarelom

Sastojci:
jedno pakovanje kora za lazanje,
400 g pelata paradajza,
1 glavica crnog luka,
130 g putera.
4 dl mlijeka,
2 kašike brašna,
200 g mocarele
200 g šunke,
40 g parmezana,
5 kašika ulja,
bosiljak,
origano,
mješavina začina,
so, biber...

Priprema: 
Sos od paradajza – crni luk isjeći na kockice i propržiti na vrelom ulju kako bi porumenio. Dodati pelat paradajza isječen na kockice, origano, bosiljak i začine po ukusu. Dinstati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije kompaktna masa. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi a potom ga izmiksati.
Bešamel sos – u manjoj šerpi otopiti 100 g putera, dodati brašno te kratko propržiti kako bi porumenilo. Zatim postepeno dolivati mlijeko i miješati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Pripremljen sos začiniti po ukusu.
Pravougaonu vatrostalnu posudu premazati ostatkom putera, prekriti korama za lazanje i nanijeti malo sosa od paradajza. Zatim poredati kolutove mocarele, poslagati listove šunke i zaliti sa malo bešamel sosa.
Isti postupak ponavljati nekoliko puta dok se ne utroši pripremljen materijal. Završiti sosom od paradajza i kolutovima mocarele. Peći u zagrijanoj rerni na 220 stepeni dok tijesto ne omekša.
Izvor: www.lepotaizdravlje.rs
Više »