Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, lipnja 23, 2015

Brzi Kolač sa Kafom

Sastojci:
360 g brašna   
1 Prašak za pecivo     
so    
Cimet mljeveni     
klinčić u prahu   
4 jajeta   
150 g šećera   
1 Vanilin šećer    
300 ml jake crne kafe   
Za premazivanje: 
1 jaje   
30 g nasjeckanih badema
Za posipavanje:
šećer u prahu


Priprema:
Jaja malo posolite i sa šećerom, vanilin šećerom, kafom i pjenasto izmiješajte.
U brašno umiješajte prašak za pecivo, cimet, klinčiće u prahu pa dodajte jajima.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh i pecite oko 35 minuta na 180°C.
Pred kraj pečenja kolač premažite razmućenim jajem, pospite nasjeckanim bademima i još kratko zapecite.
Izvor: www.coolinarika.com
















Više »

Begova Čorba- Još jedan recept :)

Često je dio iftarske trpeze za vrijeme Ramazana. Begova čorba se može poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta.
Sastojci:
400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa
200 gr korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 gr maslaca
50 gr brašna
20 gr sušene bamije
1 žumanjak
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:
Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer.
U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunova soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi., zajedno prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca, pobiberite.
Savjet: Bamija se zbog sluzavosti potopi u vodu i ostavi dok ne nabubri, a zatim se ispere u nekoliko voda. Najbolje je da se prije upotrebe prokuha nekoliko minuta u vodi.
Više »

Pileći Fileti sa Sosom od Gljiva

Sastojci:
500 gr pilećih prsa
4 kašike putera
1 luk
150 gr gljiva
250 ml pileće super ili kocka
1 kašika brašna
½ limuna sok
peršun

Sastojci:
Pileća prsa izrežite i istucajte.
Posolite i pobiberite.
U tavu stavite polovinu putera i na njemu popržite pileće filete.
Izvadite na tanjir i u istoj tavi popržite sitno sjeckani luk pa dodajte gljive i dinstajte dok ne ispari višak vode.
Uspite pileću supu, sok od limuna i kašiku brašna te kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Vratite pileće šnicle i pospite peršunom pa servirajte.
Više »