Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, lipnja 08, 2015

Lazanje sa Špinatom

Sastav:
1 kutija kora za lazanje kojima nije potrebno prethodno kuhanje,
2 kašike maslinovog ulja,
8 čehna bijelog luka, sitno sjeckanih,
125 g putera na sobnoj temperaturi, isječenog na kockice,
300 g mocarele
1,2 l mlijeka,
100 g brašna,
muškatni oraščić,
peršun,
 so,700 g špinata, opranog i očišćenog
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C, pa napravite bešamel: u šerpi rastopite puter na srednjoj vatri, pa dodajte brašno. Mutite žicom oko 2 minuta, pa mlijeko dodajte iz tri puta, svaki put muteći žicom i pojačavajući vatru.
Potom umiješajte muskatni oraščić, peršun, so, biber i 250 g mocarele, pa sklonite s vatre.
U većoj tavi zagrijte ulje, pa ubacite sjeckani beli luk i odmah smanjite vatru da ne zagori. Pržite ga lagano oko 2 minuta, pa ubacite oko trećinu špinata. Miješajte dok špinat ne svene, pa dodajte drugu trećinu špinata i opet miješajte dok ne svene. Posolite, pa ubacite preostali špinat, izmiješajte i odmah sipajte u veći tanjir, cijedeći ga od vode koju je pustio.
Ovu vodu možete sačuvati za razrijeđivanje bešamela ukoliko se zgusne previše za vaš ukus.
Veći pravougaoni kalup dubine oko 10 cm obložite slojem bešamela. Potom dodajte red kora za lazanje, zatim red špinataa, soli, malo preostale mocarele, pa 3 kutlače bešamela.
Nastavite redati slojeve na ovaj način dok sve ne utrošite, završavajući bešamelom i sirom. Pecite oko 25 minuta, pa ostavite da odstoji 20 minuta prije serviranja.
Više »

petak, lipnja 05, 2015

Mljeveno Meso s Povrćem u Bijelom Umaku

Za današnji ručak..
Sastojci:
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krompira
1 velika ili 2 manje mrkve
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 kašike mekog brašna
4kašike ribanog parmezana
po potrebi ulje, maslac, biber, so i peršun
Priprema:
Krompire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti.
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u rernu) staviti ocijeđene krompire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.
Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

četvrtak, lipnja 04, 2015

Punjene Paprike iz Rerne sa Mesom i Sirom

Preukusna ideja za ručak ili večeru!
Sastojci:
1 Fant za punjenu papriku iz pećnice
300 g mljevenog mesa
50 g riže
50 g naribanog sira
3 svježe paprike( za tri osobe)
Priprema:
Sadržaj vrećice Fanta otopite u 50 ml mlake vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Mljevenom mesu dodajte kuhanu rižu i pripremljeni Fant te dobro promiješajte.
Paprike prepolovite i očistite.
Punite ih pripremljenom smjesom i posipajte naribanim sirom.
Punjene paprike stavite u nauljenu posudu za pečenje.
Pecite 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200° C.
Više »