Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, listopada 19, 2014

Pljeskavice od Karfiola

Sastojci:
2 glavice karfiola
3 čehna bijelog luka
šolja brašna
2 jajeta
150 g kačkavalja
kašika peršuna
1/3 šolje tople vode
na vrh kašičice soli i bibera
maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Karfiol obarite u vodi dok ne omekša, oko 5-6 minuta. Ocjedite i isperite hladnom vodom. Zatim isjecite na sitne komade.
U posebnoj posudi pomješajte karfiol, brašno, bijeli luk, umućena jaja, narendan tvrdi sir, peršun, so i biber. Dodajte vodu i izmješajte sastojoke dok se ne sjedine. Smjesa treba biti dovoljno gusta da se pljeskavice mogu lijepo izliti (poput smjese za uštipke). Pljeskavice pržite na maslinovom ulju.Služiti uz krompir pire.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/

Više »

srijeda, listopada 08, 2014

Kolač sa Banama i Sirom

Sastojci:
300 g mljevenog keksa
10 banana
300 ml obranog mlijeka
2 kesice pudinga od banane
100 g margarina
200 g sitnog sira od obranog mlijeka
100 g čokolade
Priprema:
U činiji izmiksati 4 banane, dodati mljeveni keks, promiješati i masu staviti u pravougaoni kalup. Puding razmutiti sa malo mlijeka, a ostatak staviti da se kuha. Sipati razmućen puding, kuhati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati sir umućen sa margarinom i dobro promješati krem. Preostale banane prepoloviti, staviti na koru i preko njih sipati krem. Čokoladu rastopiti sa malo vode i preliti preko kolača. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i isjeći na kocke.
Više »

Meksička Musaka

Sastojci:
2 režnjića bijelog luka
4-5 komada crvene paprike
1/2 žute paprike
1/2 zelene paprike
3 tikvice
malo maslinovog ulja
1 konzerva kukuruza šećerca
1-2 vrećice mješavine meksičkih začina – burito ili fajita
1-2 dcl vode po preporuci na kesici začina
0,5 kg gaude
paket većih tortilja  
čili
1-2 komada cijelog pilećeg filea

Priprema:
Na mješavini putera i maslinovog ulja dinstati pileći file narezan na štapiće. Dodati sitno narezane paprike, a kad malo omekšaju, dodati bijeli luk i kukuruz.
Dodati začine i politi vodom. Dodati tikvice nasjeckane na kockice, te čilija i soli po potrebi. Prodinstati dok su tkvice na pola mekane 3-5 minuta.
U vatrostalnoj zdjeli dno malo nauljiti i slagati red tortilja, red dinstanog povrća, red narendanog sira gaude i to ponavljati dok ima mase. Na kraju ide red tortilja koje preliju sokom od začina, kako se ne bi isušile kod pečenja.
Zagrijati rernu na 180 stepeni i peći 30-35 minuta.


Više »