Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, listopada 01, 2014

Carska (lijena) Pita

Sastojci:
4 jajeta
100-150 gr.sunke
100-150 gr.sira
2-3 manje crvene paprike
200 ml.jogurta
1 kesica pr. za pecivo
100 ml.ulja
2 case brasna
malo soli
solja od 2 dcl.

Priprema:
Umutiti bjelanca, dodati zumanca, sjediniti smjesu.Isjeckati sunku i dodati sve sastojke sem paprike. Moze se mutiti mikserom na najmanjoj brzini (ali je bolje rucno). Dodati sjeckanu papriku na kraju, pa izmjesati polako.Staviti da se pece u uljem i brasnom podmazan pleh na 200 stepeni oko 40-45 min.
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »

ponedjeljak, rujna 29, 2014

Zapečeni Sataraš sa Rižom

Sastojci:
2 veće glavice luka
1,5 – 2 kg zrelog paradajza
6-8 paprika
1-2 tikvice (po želji)
nekoliko listića bosiljka
1 grančica ruzmarina
listovi peršuna
+4-5 čehna vijelog luka luka
So
biber
malo šećera
1 šolja riže
150-200 gr rendanog sira

Priprema:
Izdinstajte luk, dodajte rezanu papriku. Neka se dinsta 5 minuta, ako dodajete tikvice dodajte ih nakon 3 minute. Poslije toga dodajte oguljeni i izrezani paradajz. Stavite malo šećera (da ubije kiselinu iz paradajza), bosiljak i ruzmarin. Nakon 15-ak minuta nakon što ste dodali paradajz, sataras je gotov. Kada je gotov, osolite ga, dodajte sjeckani bijeli luk i stavite biber.
U slanoj vodi skuhajte jednu šolju riže. Procijedite kuhanu rižu.
Nauljite vatrostalnu posudu i po dnu stavite sloj riže. Preko riže prelijte sloj sataraša, pospite sjeckanim pešunom pa rendanim sirom. Opet stavite drugi sloj riže, pa sataraš i sav sok koji se stvorio od paradajza, pešun, rendani sir i dobro pouljite.
Pecite 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i porumeni.

Izvor: http://doznajemo.com
Više »

četvrtak, rujna 25, 2014

Varivo od Šampinjona

Sastojci (za 6 osoba):
1.5 kg bijelog šampinjona
0.5-0.7 kg krompira
10 dag suhog mesa ili mesa po volji (i bez mesa je veoma ukusno)
2 kašike pinđura
2-3 glavice luka
1 juha od gljiva za temeljac
korjen i list peršuna
3-4 mrkve
1 dcl ulja
so, biber, bijeli luk ili granule istog

Priprema (ukupno 60-75 minuta):
Očistite glavice luka i narežite na sitno, za dinstanje.
Šampinjone operite, i narežite na deblje listiće, cca 2-3 mm debljine
U prikladnu tavu ulijte ulje, zagrijte, dodajte luk, posolite i pobiberite prema vlastitoj procjeni, dodajte bijeli luk ili granule istog i dinstajte dok luk ne zažuti (ne smije zagoriti!), te nakon toga dodajte narezane šampinjone.
Šampinjone dinstajte cca 15-20 minuta, dok voda ne ispari 50 %, pred kraj dodajte i suho meso, zatim ih skinite s vatre i ostavite poklopljene, da polako upiju tekućinu nastalu od dinstanja.
Paralelno, u loncu u kojem ćete  kuhati varivo, u 3 litre vode zakipite temeljac od juhe od gljiva, Dodjte sjeckanu mrkvu, korjen od peršuna i krompir izrezan na kockice, posolite prema vlastitoj procjeni i kuhajte 20-30 minuta, dok krompir bude kuhan na 3/4.
Nakon što je povrće u loncu 3/4 kuhano, dodajte dinstane šampinjone, pinđur i promiješajte
Varivo kuhajte na laganoj vatri dok ne provri provjerite ukus, dodajte so prema procjeni, dodajte sjeckani list peršuna i kuhajte još 5-10 minuta.

Više »