Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, rujna 19, 2014

Pileća prsa sa Rižom i Povrćem (Carska Mješavina)

Sastojci:
100 grama pilećih prsa (1 komad)
dvije kašike putera
ulje
ulje, so, biber, vegeta, crvena paprika, origano (za marinadu)
pola šolje riže
šaka ili više carske mješavine (Ledo carska mješavina)

Priprema:
Istopiti kašiku putera u šerpi i dodati pola šolje riže. Malo prodinstati na srednjoj temperaturi i podliti vodom. Kuhati 5-6 minuta uz stalno dosipanje vode da riža uvijek bude u vodi. Dodati malo vegete. Dodati šaku (ili više) carske mješavine (mrkva, brokule, karfiol) i ostaviti da se kuha još 5-6 minuta, ponovo uz stalno doljevanje vode toliko da je sve uvijek (samo) potopljeno. Možete dodati i drugu mješavinu povrća.
Marinirana pileća prsa propržiti na malo ulja i komadić putera. Kada je piletina ispržena pretresti u tavu rižu, pomiješati da se ujednači i držati na vrućoj ringli dok ne ispari voda. Dodati po želji malo kečapa ili paradajz pirea i/ili vrhnja za kuhanje.
Više »

petak, rujna 12, 2014

Hidiv Čorba (Istambulska)

Sastojci:
gljive 4-5 šampinjona ili 1 vrganj
1 manja tikvica
1 mrkva
1 šolja (od 1,5 dcl) smrznutog graška
4 kašike maslinovog ulja
1 kašika putera
2 kašike brašna
oko 1 l tople vode
začini so,biber,vegeta
1 šolja (od 1,5 dcl) jogurta
1 žumance

Priprema:
Zagrijati ulje i puter, pa dodati narezane gljive. Propržiti 3-4 minute. Zatim dodati brašno. Nakon 10-tak sekundi, sipati toplu vodu, miješajući svo vrijeme. Dodati na kockice narezane tikvicu i mrkvu, grašak, pa začiniti po ukusu. Kuhati nekih 15-tak minuta. Sjediniti jogurt i žumance. Sipati par kašika tečnosti iz šerpe, pa pažljivo sipati smjesu u šerpu, miješajući svo vrijeme. Nakon 5 minuta kuhanja na laganoj vatri, poslužite!

Više »

Vojvotkinjin Krompir i Tuna sa Povrćem

Sastojci:
1kg krompira
3 zumanca
100 gr maslaca
30 maslaca
1 manji poriluk
1 kašika brašna
2/3 case vrhnja za kuhanje
2/3 case ribljeg ili pileceg temeljca
1/2 case zamrznutog mix povrca
(kukuruz,mrkva,grašak)
200 gr tune (ako je iz konzerve) ili bilo koje druge riba ili 300 gr sviježe ribe
Priprema:
Očišćen krompir skuhati u vodi, uz dodatak soli (koliko stane između 2 prsta).
Pripremiti lim za pečenje. Skuhan krompir propasirati/napraviti pire.
Dodati otopljen maslac i žumanca, dobro sjediniti.  Tako pripremjlen stavljati u vreću za ukrašavanje torti rozeta (tuljak) vrećica mora biti 1 cm u promjeru.
Na pripremljeni lim praviti rozete. Stavi da se peće u predhodno zagrijanoj rerni na 190 oko 30 minuta (da porumene)
Ostaviti ih da se malo prohlade, pa će se lagano skinuti sa papira/lima. Poslužiti kao dodatak povrću
ili po želji… ribi :) Potrebno je pola mjere za ovaj recept!
Na maslacu propržiti sitno isjeckani poriluk, dodati brašno i pržiti minut-dva,zatim naizmijenično dodavati temeljac i vrhnje i miješati da se brašno ne zgruša.
Dodati komadiće ribe i zamrznuto povrće, pustiti da se umak zgusne..oko 5 minuta na srednjoj temperaturi.
Kada se sve skuhalo,pripremiti 2 posude koje mogu ići u rernu na visoku temperaturu, odozgo poslagati Vojvotkinjin Krompir i sve zapeći oko 10 minuta na 160 C.
Izvor: http://www.gastronomija.info/
Više »