Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, kolovoza 12, 2014

Brza Pita sa Mesom

Sastojci:
Za tijesto:
20 dag brašna
20 dag kiselog vrhnja
2 jajeta
1 dl mlake vode
2 kašićice praška za pecivo
3 kašike ulja
kašićica soli
Za mesni umak:
60 dag mljevenog mesa
1 luk
1 kašićica mljevene crvene paprike
vegeta, so, biber (po želji)
15 dag naribanog sira trapista (gouda ili neki slični)
Priprema:
Na malo ulja dinstati nasjeckani luk, dodati meso pa ga uz miješanje kratko prepržiti.
Začiniti po želji biberom, soli i vegetom, dodati mljevenu crvenu papriku, podliti s malo vode i dinstati 15-tak minuta.
Na kraju umiješati polovicu ribanog sira.
Za tijesto mutiti jaja, dodati ulje i vrhnje pa postepeno dodavati brašno, vodu, so i prašak za pecivo. Miješati dok se ne dobije ujednačena glatka masa nešto gušća nego za palačinke.
Polovicu tijesta rasporediti po nauljenom i pobrašnjenom limu (ili vatrostalnoj posudi) pa staviti u zagrijanu rernu na 180℃ na nekih 10-tak minuta. Izvaditi iz rerne, rasporediti mesni umak, preliti ostatkom tijesta, posipati ostatkom sira i vratiti u rernu da se zapeče do kraja i dok lijepo ne porumeni. (oko 25-30 min)
Poslužiti uz jogurt, vrhnje ili neku drugu salatu po želji.
Izvor: http://recipeci.com/
Više »

ponedjeljak, kolovoza 11, 2014

Kremasti Rižoto

Sastojci:
 2 šoljice riže,
2 veće glavice luka,
čaša bijelog vina,
3 kašike maslinovog ulja,
1 l supe od kocke,
200 g mariniranih šampinjona,
so,
biber,
peršun

Priprema:
Luk sitno isjeckajte i pržite ga na ulju dok se skoro ne istopi. Zatim dodajte opranu rižu, pojačajte vatru i pržite par minuta, stalno miješajući dok riža ne postane staklasta. Dodajte vino i miješajte dok sasvim ne ispari, a onda, malo po malo dodajte supu. Stalno miješajte i nalivajte čim rižč upije supu. Paziti da se riža ne prekuha i da rižoto ostane kremast. Šampinjone pomiješati sa rižotom. Začiniti solju i biberom, vratiti kratko na šporet i prije služenja pospite sjeckanim peršunom.
Izvor: zena.blic.rs


Više »

subota, kolovoza 09, 2014

Brzi Kolač sa Kakao Prelivom

Za ovaj jednostavni kolač je potrebno:
Za koru:
3 jajeta,
200 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
50 g rastopljenog margarina,
1 kesica praška za pecivo,
280 g brašna.
Za preliv:
30 kašika mlijeka,
5 kašika šećera,
20 g čokolade

Priprema:
Dobro umutiti bjelanca i šećer pa dodati vanilin šećer i jedno po jedno žumance.
Dodati mlijeko i istopljeni margarin pa promješati.
Posebno pomješati brašno i prašak za pecivo pa dodati u smjesu, dobro promješati i sipati u podmazanu tepsiju.
Kolač peći u zagrijanoj rerni na 200 ◦C.
U odgovarajućoj posudi sjediniti 30 kašika mlijeka, 5 kašika šećera, 3 kašike kakaoa i 20 g čokolade pa kuhati preliv dok smjesa ne postane homogena.
Ohlađen kolač isjeći na kocke pa preliti toplim prelivom.
Izvor: http://jednostavnirecepti.blogspot.com/
Više »